20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

8η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1820: Ανακαλύπτεται από έναν αγρότη, μέλος της οικογένειας Κεντρωτά, το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Το άγαλμα βρέθηκε σε 6 διαφορετικά κομμάτια και έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των ντόπιων δημογερόντων, των Οθωμανών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον «αρχαιολογικό πυρετό» ως μέσο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και των Γάλλων, πουλήθηκε στους τελευταίους και μεταφέρθηκε στο Λούβρο.


1904: Υπογράφεται μεταξύ της Γαλλικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας η Εγκάδρια Συνεννόηση (Ανταντ Κορντιάλ) μία σειρά από συμφωνίες που έδιναν τέλος στη διπλωματική απομόνωση Βρετανών και Γάλλων και αποσκοπούσαν στη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών, καθώς τα συμφέροντά τους φαίνονταν να συγκλίνουν εν όψει του επεκτατισμού της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ρύθμισαν τις διαφορές τους στα αποικιακά ζητήματα και χάραξαν από κοινού νέες σφαίρες επιρροής. Η Εγκάρδια Συνεννόηση ενισχύθηκε περαιτέρω μετά και την Αγγλορωσική Συμφωνία του 1907 και εξελίχθηκε στην Τριπλή Συνεννόηση, που θα αποτελέσει στα επόμενα χρόνια το αντίπαλο δέος της Τριπλής Συμμαχίας και, αργότερα, των Κεντρικών Δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1990: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης η οποία θα διαδεχθεί την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με ποσοστό 46,89% και 150 έδρες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με ποσοστό 38,61% και 123, ενώ την Τρίτη θέση λαμβάνει ο Συνασπισμός του Χαρίλαου Φλωράκη με ποσοστό 10,28% και 19 έδρες. Για να αποκτηθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών, ώστε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου παραχώρησε τη μία έδρα που είχε κερδίσει.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ