19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

4η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1949: Υπογράφεται στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (North Atlantic Treaty Organization – NATO), αμυντική συμμαχία που προάγει τη συνεργασία των κρατών-μελών σε πολλαπλά επίπεδα, με κυριότερο σκέλος το στρατιωτικό. Την ίδρυση υπέγραψαν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Νορβηγία. Τον Φεβρουάριο του 1952 μέλη της συμμαχίας έγινε και η Ελλάδα, αλλά και η Τουρκία. Σήμερα, το ΝΑΤΟ αριθμεί 29 κράτη-μέλη και το ανώτατό του όργανο, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο έχει ως έδρα τις Βρυξέλλες.


1952: Γεννιέται στο Μπέλφαστ ο Ρόμπερτ Γουίλιαμ Γκάρι Μουρ, Βορειοϊρλανδός μουσικός της ροκ και της μπλουζ μουσικής, με έμφαση στα φωνητικά και στην κιθάρα. Υπήρξε μέλος τόσο των Skid Row, όσο και των Thin Lizzy, ακολούθησε, ωστόσο και μία ιδιαίτερα επιτυχημένη σόλο καριέρα. Απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2011 στην Ισπανία.


1968: Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ πυροβολείται θανάσιμα σε ένα μοτέλ του Μέμφις του Τενεσί και μεταφέρεται αμέσως στο νοσοκομείο, όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή, μία ώρα μετά το χτύπημα του δολοφόνου του. Για τη δολοφονία του θεωρήθηκε υπεύθυνος και καταδικάστηκε ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, φυγάς των φυλακών του Μιζούρι. Ο Ρέι, αν και αρχικά δήλωσε την ενοχή του, προσπάθησε πολλάκις να αποποιηθεί την ευθύνη, χωρίς ωστόσο, αποτέλεσμα και παρέμεινε έγκλειστος μέχρι τον θανατό του. Η δολοφονία του Κινγκ θεωρείται από πολλούς πως υπήρξε προϊόν συνωμοσίας και ο Ρέι ο αποδιοπομπαίος τράγος.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ