23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΦορολογικές δηλώσεις 2019: Ξεκινά η υποβολή - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ξεκινά η υποβολή – Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Της Μαρίας Αναγνωστάκη,

Αντίστροφα ήδη μετρά ο χρόνος μέχρι να ανοίξει το TAXISnet τις πύλες για τη δήλωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να καθιερώσουν το ετήσιο καθήκον τους προς την Εφορία.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι 30 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος, ο οποίος θα καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το νέο στοιχείο των φετινής φορολογικής δήλωσης είναι το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τους συζύγους, καθώς το έντυπο Ε1 που θα κληθούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές από το περσινό.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές εστιάζονται στα παρακάτω σημεία:

  1. Για πρώτη χρονιά σε κοινή φορολογική δήλωση από τους συζύγους θα διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και θα εκδίδονται δύο εκκαθαριστικά σημειώματα. Ένα για τον κάθε σύζυγο, κάτι που σημαίνει ότι πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δε θα συμψηφίζονται με χρεωστικά του άλλου και βέβαια στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο ξεχωριστά.
  2. Τα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2, που σχετίζεται με την κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας. Στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.).
  3. Οι φορολογούμενοι που φιλοξενούν στην κατοικία τους συγγενή ή φίλο θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τον 007-008 και να γράψουν τον ΑΦΜ του προσώπου που φιλοξενούν, όπως επίσης και το διάστημα για το οποίο προσέφεραν φιλοξενία μέσα στο 2018.
  4. Στους κωδικούς 049-050 «Δαπάνη αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών» αναγράφονται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες οι δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών που κατέβαλαν το 2018 με πλαστικό χρήμα, ηλεκτρονικό πορτοφόλι ή e-banking, για τη διατήρηση της μείωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ, η οποία είναι ισοδύναμη με αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εξαίρεση από την υποχρέωση του κτίσιμου του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονική τραπεζική έχουν:

  • Πολίτες, των οποίων το ετήσιο πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το ετήσιο τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι περιστασιακά απασχολούμενοι.
  • Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών.
  • Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.
  • Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Οι υπηρετούντες τη στρατιωτική τους θητεία.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
  • Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων, όχι σε τουριστικές περιοχές.
  • Όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος για το κομμάτι του τεκμαρτού.
  • Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι.

Η πλατφόρμα των δηλώσεων άνοιξε στις 30 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου.


Μαρία Αναγνωστάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και κατοικεί στο Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι απόφοιτος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάζεται σε λογιστικό γραφείο. Το ενδιαφέρον της κεντρίζουν τα φορολογικά και τραπεζικά ζητήματα. Στο OffLine Post αρθρογραφεί στην κατηγορία Οικονομικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ