17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

1η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1815: Γεννιέται στο Σονχάουζεν ο Όττο Έντουαρντ Λέοπολντ φον Μπίσμαρκ, Πρώσος πολιτικός, εκ των σημαντικότερων του 19ου αιώνα. Ο συντηρητικός Μπίσμαρκ άνηκε στην αριστοκρατική τάξη των Γιούνκερ και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Γοτίγγης και στο Βερολίνο. Εν συνεχεία εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος στο Άαχεν, αλλά γρήγορα επέστρεψε στην ενασχόληση με τα κτήματα της οικογένειάς του. Η είσοδός του στη θεσμική πολιτική ζωή έγινε το 1847, όταν εκλέχθηκε στην πρωσική Βουλή. Η εμπειρία αυτή του καλλιέργησε κατά τα επόμενα χρόνια τη σταδιακή αποδοχή της ιδέας της γερμανικής ενοποίησης, την οποία έμελλε να ενορχηστρώσει αργότερα. Το 1862 διορίστηκε από τον βασιλέα της Πρωσίας, Γουλιέλμο Α’, πρωθυπουργός της χώρας, αναλαμβάνοντας παράλληλα να φέρει εις πέρας την ενοποίηση των γερμανικών κρατιδίων υπό πρωσική αιγίδα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, διεξήγαγε πολέμους με τη Δανία (1864) την Αυστρία (1866) και τη Γαλλία (1870-1871) και πέτυχε τη δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, με αυτοκράτορα τον Γουλιέλμο και καγκελάριο τον ίδιο. Αξιοσημείωτο είναι το έργο του ως προς τη δημιουργία του πρώτου γενικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μέτρο που πάρθηκε ώστε να περιοριστεί η απήχηση των αναδυόμενων εγχώριων σοσιαλδημοκρατών. Ο Μπίσμαρκ πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή στα επόμενα χρόνια και διατήρησε τη θέση του έως το 1890, όταν και παραιτήθηκε λόγω της αντιπαράθεσής του με τον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β’. Απεβίωσε τον Ιούλιο του 1898 στο Φρίντριχσρου.


1939: Ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος τελειώνει με ραδιοφωνικό διάγγελμα του ηγέτη των δυνάμεων των εθνικιστών, Φρανθίθκο Φράνκο, ο οποίος κάνει λόγο για παράδοση όλων των εναπομείναντων δυνάμεων των Δημοκρατικών. Ο πόλεμος υπήρξε αιτία να χαθούν πάνω από 300.000 ζωές και με το τέλος του, στην Ισπανία επιβλήθηκε η δικτατορία του Φράνκο, ο οποίος διατήρησε την εξουσία μέχρι και τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 1975.


1955: Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), συγκροτημένη από τον απόστρατο συνταγματάρχη Γεώργιο Γρίβα, ξεκινάει ένοπλο αγώνα στην Κύπρο, ο οποίος αποσκοπούσε στην αποτίναξη του βρετανικού ζυγού από το νησί και επεδίωκε την ένωσή του με την Ελλάδα. Οι πρώτες επιθέσεις έγιναν σε κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα, ενώ χτυπήθηκε και το βρετανικό στρατόπεδο της Αμμοχώστου. Η ΕΟΚΑ στράφηκε τόσο κατά των Βρετανών και των ντόπιων συνεργατών τους, όσο και κατά της τουρκοκυπριακής οργάνωσης «Ταξίμ» και μέλη του ΑΚΕΛ. Ο ένοπλος αγώνας έληξε το 1959 με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, με την Κύπρο να κερδίζει μεν την ανεξαρτησία της την επόμενη χρονιά, αλλά όχι και την ένωση με την Ελλάδα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ