20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΌχι!Το misgendering δεν είναι αποδεκτό...

Όχι!Το misgendering δεν είναι αποδεκτό…


Του Θάνου Ι. Κουλουβάκη,

Πριν μερικές μέρες, στην εκπομπή «Ευτυχείτε» του Open Beyond TV, την οποία παρουσιάζει η Κατερίνα Καινούργιου, ειπώθηκαν πράγματα που μονάχα θυμό μπορούν να προξενήσουν. Να επισημάνω ότι δε θέλω σε καμία περίπτωση να αναπαράγω όλα τα λόγια που ακούστηκαν στην εν λόγω εκπομπή, διότι θεωρώ πως είναι άκρως επικίνδυνα και ρατσιστικά. Σκοπός μου σε αυτό το άρθρο είναι να αναφερθώ στη σήψη που υφίσταται αυτή τη στιγμή η κοινωνία, της οποίας αναπόφευκτα αποτελούμε μέρος, καθώς και στο ρατσισμό που συνεχώς αναπαράγεται και εξαπλώνεται. Συνεπώς – καθότι τα αποσπάσματα υπάρχουν στο διαδίκτυο – όποια και όποιος επιθυμεί μπορεί να τα βρει εκεί.

Το κείμενο αυτό δεν είναι κουτσομπολίστικο, ούτε έχει σκοπό να εκτοξεύσει αβάσιμες κατηγορίες απλώς για να αποκτήσει αρκετές προβολές. Όχι, δε με ενδιαφέρει να ασχοληθώ καν με την εκάστοτε Κατερίνα Καινούργιου. Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να ευαισθητοποιήσω όλες και όλους εσάς που τυχαίνει να το διαβάσετε. Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί και αρκετές από εσάς έχετε ήδη εντοπίσει τα επαναλαμβανόμενα λάθη στα όσα ειπώθηκαν. Εν τούτοις, θα πω μερικά πράγματα για να κατατοπίσω όσες και όσους δεν έχουν ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Στην εκπομπή που αναφέρθηκε παραπάνω η παρουσιάστρια, Κατερίνα Καινούργιου, προέβη σε διαρκή κακοποιητικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, καθώς δε σταματούσε να προσφωνεί την Caitlyn Jenner σε λάθος γένος (misgendering) – ενώ ήταν εμφανές ότι είχε επίγνωση του τι έλεγε και προξενούσε. Δε σταμάτησε να αναφέρει ότι η Caitlyn είναι «ο μπαμπάς των Kardashians» και μάλιστα, όταν έδειξαν μία φωτογραφία της Caitlyn με τη σύντροφό της, η Κατερίνα Καινούργιου εμφανώς σοκαρισμένη (;) απόρησε και ξεκίνησε να εκτοξεύει υπαινιγμούς και κακόγουστα σχόλια σχετικά με τη σεξουαλικότητα της Caitlyn.

Μέχρι εδώ θα φτάσει η αναφορά μου στο περιστατικό· όπως ανέφερα αν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τα όσα ειπώθηκαν, μπορείτε να βρείτε αποσπάσματα online. Δε θα ήθελα να αναφέρω παραπάνω, διότι θεωρώ ότι με τα όσα ήδη έγραψα καθίσταται εμφανές το πόσο προβληματικά είναι αυτά που ειπώθηκαν στην εκπομπή.

Για άλλη μία φορά, η έλλειψη σεβασμού και η λοιδορία εις βάρος ενός τρανς ανθρώπου έκανε την εμφάνισή της· και μάλιστα σε ένα κανάλι που έχει πανελλαδική εμβέλεια. Αυτό που με παραξένεψε ιδιαίτερα, παράλληλα, είναι το γεγονός ότι κανένας από το control δε σταμάτησε αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα. Ύστερα από ένα ακόμη περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς που είχε προηγηθεί στην ίδια εκπομπή από το ίδιο άτομο, πίστευα – προφανώς λανθασμένα – ότι για τα μάτια του κόσμου θα προσπαθούσαν να «καλύψουν» τέτοιου είδους παραληρήματα.

Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι – σε συγκεκριμένους χώρους – δεν απασχολεί κανέναν αν κάποιος/κάποια προσβάλλει έναν άλλον άνθρωπο, αρκεί τα νούμερα τηλεθέασης να είναι ψηλά. Μη σας πω ότι αν ανεβαίνουν τα νούμερα, ποσώς τους ενδιαφέρει αν υφίσταται σεβασμός εν γένει. Μπορεί να πουλάει κιόλας η στοχοποίηση, τι λέτε; Μπορεί να πουλάνε οι διακρίσεις. Κι αν επέλθουν μηνύσεις, ενδεχομένως να πάρουν ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα· αυτό, σαφώς, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.

Όλες και όλοι οφείλουμε να καταδικάζουμε τέτοια περιστατικά! Είναι ανάγκη να λέμε τα αυτονόητα ξανά και ξανά (που για κάποιους ανθρώπους δεν είναι αυτονόητα προφανώς), προσμένοντας ότι εν τέλει θα υπάρξει αποτέλεσμα· ότι θα αλλάξει αυτή η νοοτροπία που διαιωνίζεται διαρκώς και από παντού.

Εν τέλει, αυτό που θα ήθελα να πω για το συμβάν – αλλά και για κάθε τέτοιο περιστατικό – είναι κάτι απλό και ξεκάθαρο. Επειδή εκάστοτε παρουσιαστή/παρουσιάστρια, εκάστοτε άνθρωπε δε μπορείς – ή δε θέλεις να μπεις στη διαδικασία – να κατανοήσεις και να μπεις στη θέση ορισμένων ανθρώπων, μην τους κακοποιείς. Διότι – στο λέω με βεβαιότητα και προσωπικά στο υπόσχομαι – πολλές και πολλοί δε θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τέτοιου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές, μέχρι να πάψεις να προσβάλλεις, να κακοποιείς και να στοχοποιείς.


Θάνος Κουλουβάκης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ