20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

31η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1596: Γεννιέται στην La Haye en Touraine (σήμερα Ντεκάρτ) της Γαλλίας, ο Ρενέ Ντεκάρτ (στα ελληνικά: Καρτέσιος) Ήταν φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας φυσικών επιστημών. Αποτελεί σταθμό στην ιστορία της φιλοσοφίας, καθώς θεωρείται δάσκαλος και παράλληλα θύμα του Διαφωτισμού. Συχνά, αναφέρεται ως εκείνος, που συνέλαβε την πιο ακραία μορφή σκεπτικισμού. Προσπάθησε και κατάφερε να απελευθερώσει τη φιλοσοφία από τον σχολαστικισμό, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις νοητικές δυνάμεις του ανθρώπου και να απελευθερώσει τον άνθρωπο από την αυθεντία του παρελθόντος. Υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ηπειρωτικού-ευρωπαϊκού ορθολογισμού. Ωστόσο, έμεινε γνωστός για τη φράση τού, «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω».


1889: Εγκαινιάζεται ο Πύργος του Άιφελ. Μετά από δύο, σχεδόν, χρόνια κατασκευής, εγκαινιάζεται το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο (325μ.), διατηρώντας αυτόν τον τίτλο ως το 1931, οπότε και κατασκευάστηκε στη Νέα Υόρκη το Empire State Building (περίπου 450μ.) Ο Πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού. Κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Gustave Eiffel και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο.


1946: Διεξάγονται οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές από την κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη. Διεξήχθησαν υπό το βλέμμα διεθνών παρατηρητών, ενώ δεν έλειψαν και οι παρατυπίες. Το ΕΑΜ και το ΚΚΕ, λόγω των διώξεων των μελών τους εκείνη την εποχή, είχαν δηλώσει αρκετό καιρό πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, πως θα επιλέξουν την αποχή. Λόγω του εκλογικού συστήματος και της συμμετοχής πολλών μικρών κομμάτων προέκυψαν πολιτικοί συνασπισμοί. Έτσι, ο συνασπισμός «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» κέρδισε 206 έδρες, σχηματίζοντας κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, η «Εθνική Πολιτική Ένωσις» (ΕΠΕ) 68 έδρες, το Κόμμα Φιλελευθέρων 48 έδρες, το Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος 20 έδρες, η Ένωσις Εθνικοφρόνων 9 έδρες, το Λαϊκόν Αγροτικόν Κόμμα 1 έδρα και ο συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων 2 έδρες.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ