21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Το ΕΛΚ «κλειδώνει» τη πρωτιά στις ευρωεκλογές

Το ΕΛΚ «κλειδώνει» τη πρωτιά στις ευρωεκλογές


Της Γιώτα Κοσκινά,

Η κεντροδεξιά παράταξη και πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) φαίνεται σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παραμένει η μεγαλύτερη ομάδα εντός του και μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να κατακτά 188 έδρες, δηλαδή το 27% των 705 συνολικά θέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Σοσιαλιστές φαίνεται να ακολουθούν ως δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη φθάνοντας στο 20%. H Ένωση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, θα παραμείνει το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα με 33 έδρες εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά με οριακή διαφορά από την Ιταλική Λέγκα του Βορρά (κόμμα της «σκληρής» δεξιάς που στηρίζει την κυβέρνηση της Ρώμης). Οι 27 έδρες της Λέγκα αποτελούν ένδειξη για το πώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν την ενίσχυση του εθνικιστικού αισθήματος, ενάντια στα εδραιωμένα φιλοευρωπαϊκά κινήματα. Τη στιγμή που τα παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα θα διατηρήσουν την κυριαρχία στη νέα Ευρωβουλή, γεγονός που θα επιτρέψει τη συγκρότηση μιας κεντρώας πλειοψηφίας και τη συνέχεια στη στήριξη των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν, η ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή πολιτική αστάθεια.

Η παραπάνω δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το χρονικό διάστημα 18 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εν λόγω μέτρηση δεν συμπεριλήφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του επικείμενου Brexit. Στην Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με την Metron Analysis (23/03/2019) η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι κερδίζει μία παραπάνω έδρα σε σχέση με την δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου, «ανεβαίνοντας» από τις οκτώ έδρες στις εννιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παραμένει στάσιμος στις έξι έδρες. Την τρίτη θέση σύμφωνα με τη δημοσκόπηση κατέχουν το ΚΙΝΑΛ και η Χρυσή Αυγή με περίπου 7% και δύο ευρωβουλευτές. Ακολουθούν το ΚΚΕ και το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι εκλέγουν από έναν ευρωβουλευτή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένα άλλο κόμμα από αυτά που βρίσκονται εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) δεν καταφέρνουν να εκλέξουν εκπρόσωπο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ αντίθετα ένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα, όπως είναι αυτό των Οικολόγων Πράσινων φαίνεται να εκλέγει.

Στο δρόμο προς τις εκλογές μέσω Αθήνας

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οδεύοντας προς τη τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες φαίνεται να επιλέγει την Αθήνα, την πόλη όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, για να ξεκινήσει επίσημα το τελευταίο μέρος της καμπάνιας του για τις ευρωεκλογές. Ευρωεκλογές με διπλό στόχο για το ΕΛΚ. Αφενός, να καταφέρει να αναδειχθεί το κόμμα πρώτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφετέρου να αναδειχθεί, ο Μάνφρεντ Βέμπερ Πρόεδρος της Κομισιόν. Το τελευταίο μέρος της καμπάνιας του ΕΛΚ, θα ξεκινήσει από την Αθήνα τη Μεγάλη Τρίτη όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας –μέλος του ΕΛΚ– παρουσία του Μάνφρεντ Βέμπερ θα παρουσιάσει επίσημα την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές. Καμπάνια που -όπως φαίνεται- στηρίζεται στην ανανέωση προσώπων και σε ένα φιλοευρωπαϊκό όραμα.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση την οποία δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρατηρείται μία συντήρηση δυνάμεων από τη κεντροδεξιά και ένας ταυτόχρονα φόβος για την ανοδική τάση που παρουσιάζουν οι εθνικιστικές φωνές κατά την πορεία προς τις ευρωκάλπες. Στην Ελλάδα φαίνεται να αυξάνεται κατά τέσσερις συνολικά θέσεις η εκπροσώπηση του ΕΛΚ, το οποίο επιλέγει την Αθήνα ως πρώτη στάση για τη λήξη της προεκλογικής του καμπάνιας.


Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.