19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ γειτονιά των Αθηναίων - #pnoitora

Η γειτονιά των Αθηναίων – #pnoitora


Του Νικόλα Παντερμαλή,

Συμπληρώνουμε σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και οι πληγές της είναι ορατές σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, αλλά και της πολιτικής του τόπου. Φυσικά,  δεν έμεινε αλώβητη από την επιδρομή αυτή η πρωτεύουσά μας, η Αθήνα, η λαμπαδηφόρος των αξιών της δημοκρατίας, το καμίνι κοινωνικών διεκδικήσεων και ιστορικών αγώνων. Πέρα όμως από αυτή την παρακαταθήκη της πόλης η Αθήνα είναι η πόλη των Αθηναίων, που τη ζουν καθημερινά, που βιώνουν στο πετσί τους τα προβλήματά της. Οι πολίτες της έχουν ανάγκες, όπως έχει ένας δημότης σε οποιονδήποτε δήμο της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα της πρωτεύουσας ολοένα και αυξάνονται, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, τόσο όσους αντιμετωπίζουμε καθημερινά τα προβλήματά της, αλλά και όσους εμπνέονται από την ιστορία και τους συμβολισμούς της πόλης αυτής.

Στα πλαίσια αυτού του προβληματισμού, ο Παύλος Γερουλάνος έλαβε την πρωτοβουλία να διεκδικήσει μαζί με όλους τους Αθηναίους, ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη που ζει, ζούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε.

Για να γίνει η Αθήνα μια πόλη που θα αξίζει στους πολίτες της και στη διαδρομή της, δημιουργώντας ένα σύνολο το οποίο θα ευημερεί, και η ευημερία αυτή να μετουσιωθεί σε φιλοξενία, κοινωνική κινητικότητα, έμπνευση ιδεών, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου.

Έτσι, γυρνάμε καθημερινά από τον Οκτώβριο την πόλη γειτονιά-γειτονιά, καταγράφουμε τα προβλήματα των πολιτών, γιατί η πολιτική είναι αληθινή, όταν προκύπτει από τις ανάγκες των πολιτών, πρέπει να ζυμωθείς με το λαό για να φτιάξεις πολιτικό πρόγραμμα.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ακούμε σε πολλές γειτονιές, είναι η εγκληματικότητα που προκαλεί το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας. Η παραβατικότητα μπορεί να καταπολεμηθεί μέσα από την απασχόληση, μέσα από την ενίσχυση των δομών φιλοξενίας και μηχανισμών ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών, μέσα από τον καλύτερο φωτισμό των εν λόγω περιοχών, μέσα από την καταστολή των δράσεων των «συμμοριών», μέσα από μια αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με κοινωνικούς φορείς που ειδικεύονται στην καταπολέμηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, διότι συνδέεται άμεσα με την εγκληματικότητα.

Πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των περιοχών αυτών μέσα από έργα υποδομών, όπως είναι η δημιουργία νέων χώρων αναψυχής, αλλά και η βελτίωση των ήδη υπαρχόντων. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθούν κίνητρα επιχειρηματικότητας στις περιοχές που έχουν χαμηλό κύκλο εργασιών, ώστε να ζωντανέψουν ξανά.

Να αναστήσουμε τις πλατείες, να αποκτήσουν ξανά τον ιστορικό τους ρόλο, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προσώπων, που δυστυχώς τόσο η οικονομική στενότητα όσο και η έλλειψη ασφάλειας έχει υπονομεύσει. Να μην είναι οι πλατείες χώρος διαμονής αστέγων. Για αυτό οφείλουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημά τους, αξιοποιώντας σε πρώτη φάση εγκαταλελειμμένα κτίρια που ανήκουν στο δήμο και αναζητώντας γενικότερα χώρους που θα μπορούσαν να περιθάλψουν τους συνανθρώπους μας.

Προχωρώντας στις γειτονιές ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα που μας περιγράφουν οι πολίτες είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης που αποθαρρύνει κάθε επισκέπτη, αλλά και στενεύει τα πεζοδρόμια, που κατέχουν νευραλγική θέση σε μια πολιτισμένη σύγχρονη πόλη. Που εμποδίζει τα άτομα με κινητικά προβλήματα, την έγκυο, τον πεζό, αλλά και τον ποδηλάτη.

Φυσικά, δεν παραλείπουν να μας αναφέρουν και το ζήτημα της καθαριότητας, που ενισχύεται από τη γενικότερη έλλειψη αισθητικής στους δρόμους της πόλης. Εκτός από την αξία που έχει η καθαριότητα, η υγεία για μια πόλη είναι και ένα βασικό ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης. Μια καθαρή πόλη, είναι μια ευημερούσα πόλη. Πέρα από τις απαραίτητες διοικητικές παρεμβάσεις, πρέπει να ενισχύσουμε την αυτενέργεια, να καλλιεργήσουμε την οικολογική συνείδηση των πολιτών, μέσα από δράσεις στα σχολεία και σε όλες τις συλλογικότητες που επιτελούν κοινωνικό έργο στο δήμο της Αθήνας.

Μια μεγάλη πόλη, δεν είναι παρά το άθροισμα πολλών γειτονιών, πολλών μικρότερων περιοχών που συνδέονται μεταξύ τους. Για να ευτυχήσει το όλον, πρέπει να προοδεύσει το μέρος, και οφείλουμε να τονώσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών για να το πετύχουμε αυτό. Κι έπειτα να περάσουμε από το άθροισμα, στον πολλαπλασιασμό δυνάμεων, να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο σύνολο, που θα προοδεύει αρμονικά. Ενισχύοντας κάθε μικρή ή μεγάλη γειτονιά της Αθήνας, φτιάχνουμε μια πόλη των πολλών επιλογών, των πολλών ευκαιριών, με υψηλό βιοτικό επίπεδο.

Η αναζωογόνηση κάθε γειτονιάς της πόλης ωστόσο για τον καθένα που αισθάνεται πολίτης του προοδευτικού κοινωνικού χώρου, είναι ένα καίριο στοίχημα, γιατί μπορούμε με τον πλέον αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο, να στηρίξουμε συν τοις άλλοις τον αδύναμο, τον περιθωριοποιημένο, τον ξεχασμένο στα χρόνια της κρίσης.

Η αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η Αθήνα, λόγω του συμβολισμού της, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς την ανασύσταση ενός κοινωνικού μετώπου που μάχεται τις αδικίες, που εξασφαλίζει συνθήκες ποιοτικής διαβίωσης, που παράγει ευκαιρίες.

Όπως λέει και ο Γ. Ρίτσος «…από τούτες τις απλές πράξεις.. μεγαλώνει το μπόι της ζωής, μεγαλώνει ο κόσμος, μεγαλώνουμε».

Ας ξεκινήσουμε να λύνουμε τα προβλήματα της διπλανής πόρτας, και όχι να κρυβόμαστε πίσω από  δυσεπίλυτα προβλήματα, καλύπτοντας έτσι τη ραθυμία μας και την ατολμία μας στο να συγκρουστούμε με μια επίπονη πραγματικότητα.

Ας φτιάξουμε ξανά τη Γειτονιά των Αθηναίων. Ο πολίτης αισθάνεται πόλη του τη γειτονιά του, και όχι απλά δεν έχουμε το δικαίωμα να του τη στερούμε, αλλά έχουμε καθήκον μέσα από συλλογική προσπάθεια, αξιοποιώντας το μαχητικό επιστημονικό μας κεφάλαιο, μέσα από συγκρούσεις με ό,τι την κρατά πίσω, να του την παρέχουμε. Να προστατεύσουμε την πόλη από τη μισαλλοδοξία της Χρυσής Αυγής. Να μην αφήσουμε την πόλη σε κανένα που την βλέπει ως λάφυρο, ως ένα σκαλοπάτι που οδηγεί στους θώκους άλλων εξουσιών, σε κανένα εντεταλμένο υποψήφιο. Εμείς με την Αθήνα δεν παίζουμε.

Καθημερινά γράφουμε τα προβλήματα και επεξεργαζόμαστε τις λύσεις. Το Μάιο μπορούμε να γράψουμε μαζί με τον Παύλο Γερουλάνο μια νέα σελίδα στην ιστορία της πόλης.


Νικόλας Παντερμαλής

Μεγάλωσε στη Νέα Κίο και στο Άργος της Αργολίδας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ενώ είναι τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Είναι εθελοντής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου. Έχει διατελέσει Γραμματέας Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Άργους. Αισθάνεται και δηλώνει σοσιαλιστής. Όσον αφορά το κίνητρό του, δηλώνει πως «καθημερινά, συλλέγουμε στιγμές και σκέψεις, τις οποίες οφείλουμε να συνθέτουμε για να δημιουργήσουμε ένα σύνολο το οποίο θα μας αξίζει»

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ