23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαTrashtagChallenge: Η οικολογική πλευρά των SocialMedia

TrashtagChallenge: Η οικολογική πλευρά των SocialMedia


Της Αναστασίας Παπαδά, 

Χωρίς αμφιβολία, τα SocialMedia έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας και έως ένα βαθμό την επηρεάζουν σημαντικά. Ενίοτε, εμφανίζονται σε αυτά διάφορες τάσεις  που έχουν τη μορφή προκλήσεων, όπου ένας χρήστης «προκαλεί» κάποιον άλλο χρήστη να κάνει κάτι, όπως για παράδειγμα να ρίξει έναν κουβά με παγωμένο νερό πάνω του. Αυτή η πρόκληση έκανε την εμφάνισή της το 2014 ως IceBucketChallenge και είχε ως σκοπό την προώθηση της ευαισθητοποίησης για τη νόσο της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης(ALS) και την ενθάρρυνση των δωρεών για την έρευνα πάνω σε αυτή. Ωστόσο, κάπου εδώ πρέπει να τονιστεί, πως δεν είναι όλες οι προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς τόσο αθώες. Για παράδειγμα, το 2017 εμφανίστηκε στα SocialMedia το παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», το οποίο απευθυνόταν σε έφηβους και σαν πρόκληση τους έθετε τον αυτοτραυματισμό τους και τους οδηγούσε μέχρι και στην αυτοκτονία.

Φέτος λοιπόν, αντίστοιχα με ό,τι συνέβαινε και στα προηγούμενα έτη, μια νέα μια πρόκληση έχει κάνει την εμφάνιση της στα social media. Μια πρόκληση, που δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κανενός και μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε. Πρόκειται για το TrashtagChallenge, το οποίο «προκαλεί» τους χρήστες να μαζέψουν τα σκουπίδια από έναν δημόσιο χώρο και να δημοσιεύσουν φωτογραφίες με το πριν και το μετά. Το όφελος αυτής της δοκιμασίας είναι διπλό: αφενός είναι ένας καλός τρόπος γυμναστικής και αφετέρου είναι ευεργετικό για το περιβάλλον.

Βέβαια, το TrashtagChallenge δεν είναι κάτι καινούργιο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015 από την εταιρεία UCO, η οποία κατασκευάζει εξοπλισμό για κάμπινγκ, ορειβασία και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες, που όμως ξεχάστηκε το 2016 και επανεμφανίστηκε τώρα, καταφέρνοντας να αποκτήσει οπαδούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης με τις εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι πράγματι εντυπωσιακές.

Παρά την όποια θετική επίδραση μπορεί να έχει, είναι προφανές πως μια τάση των Social Media δεν είναι από μόνη της αρκετή για να αλλάξει τον πλανήτη. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι η οικολογική συνείδηση που έχει καθένας μας, μια συνείδηση την οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουμε και τόσο ανεπτυγμένη…

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω, έτσι ώστε να αιτιολογήσω την διαπίστωση μου αυτή;  Μήπως από τους τόνους απορριμάτων που καθημερινά παράγουμε αλόγιστα, φορτώνοντας το περιβάλλον με πολύ περισσότερα σκουπίδια απ όσα μπορεί να αντέξει, μολύνοντας τόσο τεράστιες χερσαίες εκτάσεις όσο και τις θάλασσες μας; Η μήπως να σταθώ στην αποψίλωση των δασών και στην συνεχή εκπομπή αέριων ρύπων, που έχουν ως συνέπεια την έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου, το οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει εντελώς -προς το χειρότερο φυσικά- τα δεδομένα διαβίωσης στον πλανήτη μας;

Από αυτές τις μικρές -σε έκταση και όχι σε σημασία- νύξεις νομίζω εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, πως αν συνεχίσουμε να ζούμε έτσι θα οδηγήσουμε  τον πλανήτη Γη με μαθηματική ακρίβεια στην οικολογική του καταστροφή. Για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα  που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το περιβάλλον είναι ουσιαστικά το σπίτι μας και να αποκτήσουμε συνείδηση. Αν και το TrashtagChallenge είναι από τις περιπτώσεις που ευγνωμονούμε που υπάρχουν τα SocialMedia στη ζωή μας και παρακινούν και άλλους ανθρώπους, αυτό δεν είναι αρκετό. Είναι ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για το καλό του πλανήτη και συνεπώς και για εμάς τους ίδιους!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.