18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

25η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1896: Λαμβάνει χώρα στο Καλλιμάρμαρο η έναρξη των πρώτων Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοργάνωσή τους υπήρξε ένα στοίχημα που κέρδισε η Ελλάδα, καθώς βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Εντούτοις, με τη σύμπραξη του κεφαλαίου ευεργετών, όπως ο Γεώργιος Αβέρωφ, η διοργάνωση δρομολογήθηκε και η Αθήνα έγινε η μικρότερη πόλη που φιλοξένησε ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες, αριθμώντας 111.500 περίπου κατοίκους. Στα αθλήματα συμμετείχαν μόνο άντρες και η Ελλάδα κατέκτησε την πρωτιά στον αριθμό μεταλλίων (46), με τις ΗΠΑ και τη Γερμανική Αυτοκρατορία να ακολουθούν. Οι Αγώνες έληξαν στις 3 Απριλίου.


1924: Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ανακυρήσσει την Β’ Ελληνική Δημοκρατία, την περίοδο του ελληνικού εθνικού κράτους κατά την οποία αυτό κυβερνήθηκε αβασίλευτα, μέχρι τον Νοέμβριο του 1935. Η ταραχώδης αυτή περίοδος στιγματίστηκε από τον Εθνικό Διχασμό που ακόμα καλά κρατούσε στο εσωτερικό της χώρας, την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς και τον οικονομικό μαρασμό που προκάλεσε στην Ελλάδα η παγκόσμια οικονομική κρίση που προέκυψε μετά το χρηματιστηριακό Κραχ στις ΗΠΑ. Το αβασίλευτο κοινοβουλευτικό καθεστώς υπήρξε σαρθρό και δε διέθετε ισχυρά λαϊκά ερείσματα, ενώ χαρακτηρίστηκε και από συνεχή στρατιωτικά κινήματα, έως ότου αυτό του Γεωργίου Κονδύλη επανέφερε τον Γεώργιο Β’ με δημοψήφισμα.


1957: Υπογράφεται στη Ρώμη από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ: Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) η συνθήκη ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), του υπερεθνικού οργανισμού που θα συντόνιζε την Κοινή Αγορά μεταξύ των κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη παραχώρησαν με τις υπογραφές τους τα δασμολογικά τους δικαιώματα στην ΕΟΚ και έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής και, μελλοντικά, νομισματικής ένωσης.

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, το OffLine Post θα έχει εκτενές αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ