23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔιεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Δουλεμπορίου

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Δουλεμπορίου


Της Βασιλικής Καράμπαμπα,

Για σχεδόν 400 χρόνια, περισσότερα από 15 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπήρξαν θύματα του διατλαντικού δουλεμπορίου, μιας από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η 25η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως ημέρα μνήμης για τα θύματα της δουλείας και υπενθύμισης από τους κινδύνους του ρατσισμού και των φυλετικών προκαταλήψεων.

Λίγα λόγια για την Εμπορία Ανθρώπων…
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Παλέρμο η Εμπορία Ανθρώπων είναι «η πρόσληψη, η μεταφορά, η στέγαση ή παραλαβή προσώπων με χρήση απειλής, εκφοβισμού, βίας ή εξαναγκασμού για να επιτευχθεί ο έλεγχος ενός ατόμου από ένα άλλο για λόγους εκμετάλλευσης». Ειδικοί μερικές φορές την αποκαλούν «μοντέρνα/σύγχρονη σκλαβιά/δουλεία» για να δώσουν έμφαση στη βαρύτητα αυτού του εγκλήματος και να ευαισθητοποιήσουν τις συνειδήσεις κρατών και πολιτειών όσο το δυνατόν περισσότερο…

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα-προορισμός που δέχεται μετανάστες (νόμιμους και παράνομους), καθώς αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, πολλά θύματα εμπορίας μετακινούνται μέσα από τα ελληνικά σύνορα χωρίς την επίγνωση της ελληνικής κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η χώρα μας είναι γνωστή ως «το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη». Σύμφωνα με μερικές έρευνες, πάνω από 20.000 γυναίκες από την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νιγηρία είναι θύματα εμπορίας στην Ελλάδα. Στην «Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων» η χώρα μας παραμένει στη δεύτερη θέση (Tier 2) όσον αφορά τα ποσοστά της εμπορίας ανθρώπων. Λόγω της πιο πάνω αναφοράς, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η ακόλουθη:

  • Η καταναγκαστική εργασία και τα ασυνόδευτα παιδιά είναι συχνό φαινόμενο (το ένα τρίτο ή το 28%, θύματα της εμπορίας είναι ανήλικοι έως 18 ετών)
  • δεν λαμβάνονται μέτρα για βοήθεια και υποστήριξη από εξειδικευμένους ανθρώπους
  • Οι δικαστικές διαδικασίες συχνά διαρκούν από δύο έως έξι χρόνια
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες…

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσίευσε η ελληνική αστυνομία για το έτος 2015, σημειώνονται τα ακόλουθα στοιχεία: α) καταγράφηκαν 50 άτομα ως θύματα εμπορίας ανθρώπων (εργασία και σεξουαλική εκμετάλλευση και εκμετάλλευση ως ζητιάνοι), β) 97 έμποροι έχουν συλληφθεί, γ) η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Μολδαβία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Ρουμανία είναι μόνο μερικές από τις χώρες προέλευσης των θυμάτων.

Εικόνα 1. Ark of Return

Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Εμπορία Ανθρώπων (NRO) έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Ορισμένες από τις κύριες δράσεις τους είναι η συνεργασία με τις εθνικές και διεθνείς αρχές και η συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με την έρευνα και τη λειτουργία αυτού του ζητήματος, η επίσημη καθιέρωση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς και Παραπομπής Θυμάτων και πιθανών Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (Ε.Μ.Α) για συντονισμένη δράση μεταξύ όλων των παραγόντων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων κατάρτιση επαγγελματιών, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού κλπ.

Προκειμένου να τιμηθούν σε μονιμότερη βάση τα θύματα του δουλεμπορίου έχει ανεγερθεί μνημείο στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, το οποίο επιλέχθηκε και βραβεύτηκε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2013. Το βραβευμένο μνημείο Ark of Return αποτελεί έργο του αμερικανού αρχιτέκτονα Rodney Leon. (βλ εικ. 1)


Βασιλική Καράμπαμπα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια του Erasmus+ σπουδές, αποκόμισε διεθνή εμπειρία φοιτώντας στο Università degli studi di Padova της Ιταλίας. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν θέματα ιστορίας και επιγραφικής, εκπαίδευσης, πολιτιστικής κληρονομιάς και διαχείρισης.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ