22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23η Μαρτίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1821: Περίπου 2000 Έλληνες επαναστάτες, υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν την Καλαμάτα από τους Οθωμανούς, υπό τον Σουλεϊμάν αγά Αρναούτουγλου. Οι ελληνικές δυνάμεις αποτελούνταν κυρίως από Μανιάτες και είχαν κυκλώσει την πόλη από την προηγούμενη ημέρα, οδηγώντας τους Οθωμανούς στην παράδοση αυτής μαζί με τον οπλισμό τους.


1915: Γεννιέται στο Γιελενίσκογιε των Ουραλίων ο Βασίλι Ζάιτσεφ, Ρώσος στρατιωτικός και ένας εκ των γνωστώτερων ελεύθερων σκοπευτών του πολέμου. Ο Ζάιτσεφ μεγάλωσε κυνηγώντας ελάφια και άλλα ζώα στα δάση της Σιβηρίας, γεγονός που του έδωσε μία έφεση ως προς το σημάδι και το καμουφλάζ. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο υπηρέτησε αρχικά στο πολεμικό ναυτικό της ΕΣΣΔ, αλλά αργότερα πήρε εθελοντικά μετάθεση στην 62η Στρατία η οποία πολεμούσε στο Στάλινγκραντ εναντίον των Γερμανών. Ο νεαρός σκοπευτής έδειξε το ταλέντο του κατά τη διάρκεια της μάχης, εξολοθρεύοντας, επίσημα, συνολικά 243 Γερμανούς μέσα σε έναν μήνα (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1942) και χρησιμοποιήθηκε από το σοβιετικό καθεστώς ως υπόδειγμα μαχητή για να αναπτερώσει το ηθικό του στρατεύματος. Παράλληλα, εκπαίδευε στα μετώπισθεν νέους ελεύθερους σκοπευτές, τα λεγόμενα «λαγουδάκια». Τιμήθηκε με πληθώρα μεταλλίων, μεταξύ των οποίων και ο «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης» και απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 1991 στο Κίεβο.


1919: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο τους Πυρήνες του Αγώνα, το πολιτικό κίνημα που εξελίχθηκε αργότερα (1921) στο Εθνικό Φασιστικό Κόμμα της Ιταλίας. Η σύσταση του κινήματος αυτού πραγματώθηκε με ομιλία του Μουσολίνι στην πλατεία Σαν Σεπόλκρο, μπροστά στο κτήριο της Βιομηχανικής Ένωσης Μιλάνου.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ