22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠρώην αθλητές στο τιμόνι της πολιτικής

Πρώην αθλητές στο τιμόνι της πολιτικής


Της Δήμητρας Ροδοβίτου,

Από τα παρκέ, στο τιμόνι της πολιτικής. Από το τερέν, στα έδρανα της διοίκησης. Σκορ και πίνακες επιδόσεων που έπαψαν να αναγράφουν πλέον αριθμούς αλλά ψήφους. Τεράστια ονόματα αθλητών οι οποίοι θέλησαν να πολιτευτούν εκτός γηπέδων. Μάχες μετ’εμποδίων που καλά εκράτησαν, τι κι αν το κουστούμι επισκίαζε την αθλητική τους ένδυση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που άφησαν πίσω της την αθλητική τους καριέρα και στράφηκαν στην πολιτική. Εν όψει λοιπόν της επικαιρότητας, στο σημερινό άρθρο θα παρακολουθήσουμε τη στροφή μεγάλων ονομάτων του αθλητικού χώρου προς την άσκηση της πολιτικής.

Θοδωρής Ζαγοράκης

Γεννημένος το 1971 στη Λυδία Καβάλας, ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία 18 χρονών, αγωνιζόμενος στην Καβάλα στη Β’ και Γ’ Εθνική κατηγορία. Το 1992 μετεγγράφηκε στον ΠΑΟΚ και ξεκίνησε το ντεμπούτο του στην Α’ Εθνική. Εν συνεχεία, αγωνίστηκε με τη φανέλα της Λέστερ, της ΑΕΚ και της Μπολόνια στο Καμπιονάτο. Υπήρξε ο αρχηγός της ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004 στην Πορτογαλία και καλύτερος παίκτης εκείνης της χρονιάς. Τον Ιούνιο του 2007 ανέλαβε την προεδρεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Όσον αφορά την ενασχόληση του με τον πολιτικό κόσμο, εξελέγη για πρώτη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές του 2014. Μάλιστα, σε πρόσφατή του συνέντευξη δήλωσε: «Δεσμεύτηκα στον εαυτό μου ότι θα ασχοληθώ με την πολιτική φορώντας πάντα την φανέλα της εθνικής Ελλάδος» διεκδικώντας έτσι μία νέα θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τον Μάιο.  Ως πρώην αθλητής, κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας έδειξε ενδιαφέρον για αθλητικά ζητήματα, ωστόσο δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά. Μάλιστα, πέτυχε να εγκριθεί έκθεση του για τη στήριξη παραμεθόριων περιοχών της Ευρώπης. Στόχος του, όπως συνεχίζει δηλώνει, είναι η προσφορά του στη νεολαία.

Δημήτριος Παπανικολάου

Γεννηθείς του 1977 από το Ίλιον Αττικής, αποτελεί ένας σπουδαίος πρώην καλαθοσφαιριστής και προπονητής. Στο ενεργητικό του μετρά 6 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα Ελλάδος και 2 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, με τις φανέλες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Με αρκετές ατομικές διακρίσεις σε διεθνή πεδία, υπήρξε βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδος. Σχετικά με την προπονητική του πορεία, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδος της ΑΕΚ για την Α2 Εθνική Κατηγορία κι εν συνεχεία, τα ηνία του Ηλυσιακού.

Όταν πήρε την απόφαση να πολιτευτεί η υποψηφιότητα του στη Β’ Αθηνών, στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Σε δηλώσεις του αναφέρει πως η γνωριμία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν συγκυριακή, στο πλαίσιο ενός αγώνος μπάσκετ μεταξύ βουλευτών και παλαίμαχων. Σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για τη βελτίωση της καθημερινότητας στους τομείς που γνωρίζει καλύτερα.

Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο «δράκος» του ελληνικού μπάσκετ. Σε ηλικία 60 ετών, πλέον, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που έχει αναδείξει το παρκέ και διαθέτει ένα εξαιρετικά βαρύ βιογραφικό. Βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης τόσο με τη φανέλα του Άρη και του Παναθηναϊκού, όσο και με της Εθνικής Ελλάδος. Με την ταυτότητα του αθλητή, του αναλογούν 7 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα Ελλάδος, 1 Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πολλές ακόμα διακρίσεις σε Μεσογειακούς Αγώνες και Ευρωμπάσκετ. Όσον αφορά την προπονητική του καριέρα, αναλαμβάνει το 1997 την ηγεσία της Εθνικής Ελλάδος και διαγράφει μια πορεία που έμελε να είναι λαμπρή, κατακτώντας το Ευρωμπάσκετ του 2005 και το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006.

Τον Μάρτιο του 2018, εγκατέλειψε οριστικά την προπονητική ενώ πρόσφατες πληροφορίες τον κατατάσσουν –με κάθε επιφύλαξη- στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, διαρροές της Κουμουνδούρου δείχνουν να έχει απορρίψει πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Οι επόμενες μέρες, μέλλουν να είναι άκρως διαφωτιστικές.

Γεώργιος Σεϊταρίδης

Γεννηθείς του 81’, ο γνωστός στους περισσότερους ως “Γιούρκας”, αποτέλεσε διεθνής ποδοσφαιριστής στη θέση του δεξιού μπακ. Έχει αγωνιστεί -με χρονολογική σειρά- με τη φανέλα των Ιωαννίνων, του Παναθηναϊκού, της Πόρτο, της Ντιναμό Μόσχας, της Ατλέτικο Μαδρίτης ενώ τον κύκλο της καριέρας του έκλεισε το 2009 (υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο) με την επιστροφή του στον Παναθηναϊκό. Κορυφαία του στιγμή με τη “γαλανόλευκη” φανέλα αποτέλεσε αναμφισβήτητα η κατάκτηση του Euro 2004 στην Πορτογαλία.

Ο παλαίμαχος αυτός διεθνής ποδοσφαιριστής θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, κατεβαίνοντας υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, εν ονόματι «Αθήνα Ψηλά».

Μια μικρή αναδρομή…

Μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν βέβαι, μας επιφυλάσσει μερικά ακόμη πασίγνωστα ονόματα του αθλητικού κόσμου που συνδέθηκαν με την πολιτική ζωή της χώρας.

Βούλα Πατουλίδου: Από το «για την Ελλάδα ρε γαμώτο», εισήλθε το 2006 ως υποψήφια στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ ενώ στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του 2014 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Πύρρος Δήμας: Ο κάτοχος των δύο παγκόσμιων ρεκόρ και των πολλών Ευρωπαϊκών διακρίσεων, εκλέχθηκε στις εκλογές του Μαΐου του 2012 Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ (2012-15).

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Αθλητής του στίβου που αναδείχθηκε αρκετές φορές πρωταθλητής Ελλάδας και Βαλκανιονίκης στα 100 μέτρα, κατακτώντας τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και Υφυπουργός Πολιτισμού. Το 2013 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση περίπου 17,9 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκη (το 2015 αφήνεται ελεύθερος).

Παναγιώτης Φασούλας: Ένας εκ των πρωταγωνιστών της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1987. Υπήρξε μέλος της ΚΝΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 εκλέχθηκε Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄Πειραιά ενώ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου του 2006, εκλέχθηκε Δήμαρχος Πειραιά.

Όπως όλα δείχνουν, τις επερχόμενες εκλογές μαίνεται να φυσήξει αέρας αλλιώτικος, αέρας ανανέωσης.  Νέα ονόματα στις λίστες των πολιτικών υποψηφίων, νέες δηλώσεις. Ωστόσο, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να τονιστεί από πλευράς μου το αίσθημα της ανασφάλειας, του φόβου. Θα ήτο ευχή εκ βαθέων ψυχής να αποβούν οι εν λόγω υποψήφιοι τόσο δεξιοτέχνες στα έδρανα όσο υπήρξαν κάποτε και στα γήπεδα.


Δήμητρα Ροδοβίτου

Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2000. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Tμήματος Iστορίας & Aρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται χρόνια ερασιτεχνικά με την αρθρογραφία ενώ, για το OffLine Post, τα άρθρα της φιλοξενούνται στην κατηγορία των Kοινωνικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ