22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

22η Μαρτίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1797: Γεννιέται στο Βερολίνο ο Γουλιέλμος Φρειδερίκος Λουδοβίκος, ευρύτερα γνωστός ως Γουλιέλμος Α’ των Χόεντσόλερν, βασιλιάς της Πρωσίας και αυτοκράτορας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Υπηρέτησε υπό τον Μπλίχερ στον πρωσικό στρατό κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους και αργότερα ανέλαβε δράση ως διπλωμάτης. Τον Ιανουάριο του 1861 στέφθηκε βασιλιάς της Πρωσίας. Σε συνεργασία με τον καγκελάριο Όττο φον Μπίσμαρκ διεξήγαγε πολέμους εναντίον των Δανών, των Αυστριακών και των Γάλλων και κατάφερε να πετύχει την ενοποίηση των γερμανικών κρατιδίων υπό την αιγίδα της Πρωσίας και να δημιουργήσει τη Γερμανική Αυτοκρατορία, αυτοκράτορας της οποίας στέφθηκε τον Ιανουάριο του 1871. Απεβίωσε τον Μάρτιο του 1888 στο Βερολίνο.

1945: Ιδρύεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Αραβικός Σύνδεσμος, ένας υπερεθνικός οργανισμός, αποτελούμενος από αραβικές χώρες, ο οποίος ενεργεί προασπίζοντας και προωθώντας τα συμφέροντα του αραβικού κόσμου και των κρατών-μελών του. Ιδρυτικά μέλη υπήρξαν η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη. Σήμερα ο Α.Σ. αριθμεί 22 κράτη-μέλη. Η συμμετοχή της Συρίας έχει ανακληθεί από το 2011 όταν και ξέσπασε ο Συριακός Εμφύλιος Πόλεμος.

2016: Λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα από βομβιστές αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους, με θύματα 32 νεκρούς πολίτες και πάνω από 300 τραυματίες. Οι τρομοκράτες χτύπησαν δύο φορές το αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ και μία τον σταθμό μετρό του Maalbeek. Τρεις από αυτούς έπεσαν, επίσης, νεκροί.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ