16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

21η Μαρτίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1800: Δημιουργείται η Επτάνησος Πολιτεία, ημιαυτόνομο κρατίδιο υπό οθωμανική και ρωσική κυριαρχία. Μετά και την κατάληψη των νησιών από τον τουρκικό και τον ρωσικό στόλο, που, με βρετανική παραίνεση, κινήθηκαν εναντίον των γαλλικών Επτανήσων το 1798, υπεγράφη μεταξύ των δύο αυτοκρατοριών στην Κωνσταντινούπολη η συνθήκη που έθετε τους όρους διαχείρισης των νησιών. Προβλεπόταν αυτονομία υπό την εποπτεία των Οθωμανών και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας από τους Ρώσους. Το 1807, μετά τη Συνθήκη του Τιλσίτ, οι Γάλλοι κατέλαβαν εκ νέου τα νησιά, για να τα χάσουν αργότερα από τους Βρετανούς, μέσα στο διάστημα 1810-1815.

1921: Ξεκινάει στην ΕΣΣΔ η εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής. Επρόκειτο για ένα σύστημα μεικτής οικονομίας, το οποίο προέβλεπε, σύμφωνα με τον εμπνευστή του, τον Βλάντιμιρ Λένιν, «ελεύθερη αγορά και καπιταλισμό, έκαστα υπαγόμενα στον κρατικό έλεγχο». Η ΝΟΠ επέτρεπε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός πως το κράτος διατηρούσε τον έλεγχο τραπεζών, μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και εξωτερικού εμπορίου, και ήταν η απάντηση των μπολσεβίκων στον Πολεμικό Κομμουνισμό των ετών 1918-1921, το σύστημα που είχε υιοθετηθεί κατά τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, ενώ αποσκοπούσε στην οικονομική ανάπτυξη με γνώμονα την αγορά. Η εφαρμογή της ΝΟΠ έληξε το 1928, επί Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος προήγαγε την κολλεκτιβοποίηση.

1960: Στη Νότιο Αφρική του Απαρτχάιντ, μια ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων μαύρων με αίτημα τα ίσα δικαιώματα, κατέληξε σε μακελειό, που έμεινε στην ιστορία ως «η σφαγή του Σάρπβιλ». Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν νεκροί, όταν η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής αποφάσισε να ανοίξει πυρ και να εκτελέσει εν ψυχρώ δεκάδες διαδηλωτές, όταν η πορεία τους έφτασε έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης Σάρπβιλ. Ο απολογισμός ήταν 69 νεκροί, μεταξύ των οποίων 8 γυναίκες και δέκα παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 180 εκ των οποίων 31 γυναίκες και 19 παιδιά. Πολλοί από τους διαδηλωτές έφεραν τραύματα από σφαίρες στην πλάτη. Το τραγικό αυτό γεγονός αποτέλεσε την αφορμή για την απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ