17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΠεριφερειακές εκλογές στη Κρήτη: το πολιτικό σκηνικό

Περιφερειακές εκλογές στη Κρήτη: το πολιτικό σκηνικό


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Ο επερχόμενος Μάιος φαίνεται πως θα είναι ένας ιδιαίτερα πυκνός μήνας στο πεδίο της πολιτικής, καθώς πρόκειται για έναν μήνα που θα δράσει καταλυτικά – ίσως λυτρωτικά για κάποιους- και θα δρομολογήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια την πορεία της Ελληνικής κοινωνίας, αν όλα κυλήσουν «φυσιολογικά» και δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Την 26η Μαΐου, λοιπόν, πολλοί συνδυασμοί θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών για να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις της Κρήτης  μέχρι τις 31/12/2023. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές στην Κρήτη το τοπίο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Ο νυν Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την ημέρα εορτασμού του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά στις 11/11/18 αναφέροντας: «θα διεκδικήσουμε και πάλι την Περιφέρεια Κρήτης στις εκλογές του Μαΐου του 2019. Έχοντας ως στόχο τον συγκρητισμό, την ισόρροπη ανάπτυξη και την ενότητα όλου του κρητικού λαού. Αυτό το τρίπτυχο θέλουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μαζί με όλους τους πολίτες της Κρήτης. Είμαστε και θέλουμε να παραμείνουμε “εθνική Κρήτης”, γιατί πιστεύουμε στην ενότητα και τη συνεργασία και με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουμε την πορεία μας». Στην ερώτηση δημοσιογράφων για την ανακοίνωση χρισμάτων από κόμματα, ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη και πως δε χρειάζονται χρίσματα. Βέβαια, η υποψηφιότητα του κ. Αρναουτάκη έχει συνοδευτεί με διθυραμβικά σχόλια του πρωθυπουργού και πολλών κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ποτέ δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους στο πρόσωπο του περιφερειάρχη, τον οποίο θεωρούν υποδειγματικό. Επιπρόσθετα, στο ίδιο κύμα βρίσκεται και το Κίνημα Αλλαγής όπου ανανέωσε την εμπιστοσύνη του στην υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Κρήτης.

Στην αντίπερα όχθη, ο 34χρόνος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επίσης διεκδικεί την Περιφέρεια Κρήτης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης σπούδασε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, οικονομικής κατεύθυνσης του Παντείου Πανεπιστημίου και είναι κάτοχος MBA στον Τουρισμό από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων για θέματα αναπτυξιακών προγραμμάτων και τουρισμού. Από το 2014 είναι εκλεγμένος (πρώτος σε σταυρούς) περιφερειακός σύμβουλος και από το 2016 εκτελεστικός γραμματέας και συντονιστής της παράταξής του. Τον κ. Μαρκογιαννάκη στηρίζει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τελευταία επιλέγει νέα πρόσωπα. Ο ίδιος  σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΝΔ και αναφέρθηκε ότι θέλει να είναι η επιλογή των Κρητικών που επιζητούν μια ανανέωση στην τοπική αυτοδιοίκηση και πως η Κρήτη έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μια περιφέρεια-πρότυπο, καθώς, διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά, τοπική οικονομία με μεγάλες δυνατότητες, σπάνιο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο, σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα και ανθρώπους ικανούς, περήφανους, εργατικούς, με αγάπη για τον τόπο τους. Μαζί του θα βρεθούν στη περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, ο Καλλέργος Βουλγαράκης, Πρόεδρος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών και Πρόεδρος Αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Ηρακλείου Α.Ε. καθώς, και στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου ο επιχειρηματίας, Γιώργος Γιακουμάκης. Επιπρόσθετα, η εκπαιδευτικός Χρυσάνθη Σεληνιωτάκη Παπουτσάκη (Παπαδιά) θα είναι υποψήφια για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, καθως και στην ίδια περιφερειακή ενότητα είναι υποψήφια και η ξενοδοχοϋπάλληλος, Μαρία Παπαθεοδοσίου. Ενώ, στην περιφερειακή ενότητα Χανίων υποψήφιος θα είναι ο Οικονομολόγος  Διοίκησης, Στέλιος Κουκουράκης.

Μια «αριστερή» συμμετοχή είναι αυτή του Μανώλη Συντυχάκη με την «Λαϊκή Συσπείρωση», βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης  οι πρώτοι υποψήφιοι ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της πολιτικής εκδήλωσης του ΚΚΕ στο Ηράκλειο την Τετάρτη 13/3 με τίτλο: «Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές 2019. Με ισχυρό ΚΚΕ παντού κάνουμε την πραγματική διαφορά» Υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι ΠΕ Ηρακλείου με τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι: ο Βασιλάκης Δημήτρης Γρατσίας, Γωνιανάκης Γιάννης, Ερμείδης Συμεών, Καμίτση Μαρία, Καραγιάννης Γιώργος, Καραμαλάκης Δημήτρης, Κόρογλου Κώστας, Κούδας Βασίλης, Κριαράς Δημήτρης, Κυπραίου Μαρία, Μπακέλα Κατερίνα, Μπιτσάκη Τζένη, Νικήτας Μανώλης, Παντερή Μαρία, Πατεράκης Νίκος, Πετράκης Βαγγέλης, Σαλούστρος Δημόκριτος, Σαμαρειτάκη Ελένη, Σοφίου Βαγγέλης, Σταυρακάκης Γιώργος, Σφακιανάκης Μιχάλης, Τερζάκης Βασίλης, Χουστουλάκη Γενοβέφα, Χουστουλάκη Νατάσα και Χρυσοφάκη Κατερίνα.

Τέλος, «Ανυπότακτη Κρήτη-Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση» είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψηφίου Περιφερειάρχη Κρήτης Γιώργου Πιαγκαλάκη, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Από το 2010 που δημιουργήθηκε το σχήμα επικροτεί  την συγκρότηση ενός προγράμματος στα πλαίσια μιας αντισυνδιαχειριστικής, αντιευρωπαϊστής και αντικαπιταλιστικής λογικής.

Εν κατακλείδι, το πολιτικό σκηνικό στην Κρήτη σε επίπεδο αυτοδιοίκησης κρίνεται αρκετά ενδιαφέρον με νέες συμμετοχές, καθώς και πλήθος νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε μέχρι την 26η του Μάη.


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.