21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΡαντεβού με το σήμερα

Ραντεβού με το σήμερα


Της Έλενας Κουμουνδούρου, 

Γεννιέσαι άνθρωπος. Περήφανα, διακρίνεις τον εαυτό σου από τα υπόλοιπα έμβια όντα. Εσύ παρουσιάζεις περισσότερο αναπτυγμένη την διανοητική ικανότητα, σωστά. Μπορείς, σε θεωρητικό επίπεδο πάντα,να επικοινωνήσεις καλύτερα από τα άλλα όντα,να ανταλλάξεις ιδέες και να αναλύσεις σκέψεις. Εσύ ξεπέρασες σε μεγάλο βαθμό τα ζωώδη ένστικτα σου και στράφηκες στην ανακάλυψη του κόσμου. Επεκτάθηκες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Έκανες αισθητή την παρουσία σου. Ονόμασες και εξήγησες οτιδήποτε υπάρχει γύρω σου. Ανακάλυψες και κατέκτησες επιστήμες, όπως η φυσική και τα μαθηματικά, προσθέτοντας ευκολίες στο σύγχρονο κόσμο. Έκανες την τεχνολογία κτήμα σου. Θεωρητικά λοιπόν η προσφορά σου στον κόσμο φαντάζει τεράστια. Έχεις δημιουργήσει το τέλειο υπόβαθρο. Ας κάνουμε όμως μια παύση εδω. Στην πορεία; Τι συνέβη όμως; Γιατί χαλάει η συνταγή; Τι γίνεται και αποβάλλεις την ανθρωπιά σου;

Ο Ηράκλειτος, χωρίς να διαθέτει την παραμικρή εικόνα για την μελλοντική κατάντια του σημερινού κόσμου, είχε δηλώσει ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ἦ. Πόσο όμορφο όταν ο άνθρωπος είναι άνθρωπος. Και είχε δίκιο. Νομίζω θα φοβόμασταν να ακούσουμε τα λόγια του φιλοσόφου σήμερα. Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας ναι θα τον ενθουσίαζε. Όταν φτάναμε στον τομέα της ηθικής και της ανθρωπιάς όμως; Κάπου εκεί θα γεμίζαμε ντροπή για αυτά που έχουμε να παρουσιάσουμε. Πως μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει την βία που υπάρχει; Την ομοφοβία; Τον ρατσισμό; Ποιος να πει και τι μπροστά στην εικόνα του έγχρωμου αγοριού, με τις χιλιες δυο ανασφάλειες που παλεύει καθημερινά, που βιώνει την κοροϊδία των συμμαθητών του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με μοναδικό κριτήριο το χρώμα του δέρματος του; Στην εικόνα της δεκαεπτάχρονης κοπέλας που αντί να απολαμβάνει την ζωή οδηγείται στη αυτοκτονία επειδή ο περίγυρος την έπεισε ότι είναι άσχημη; Στην εικόνα του ομοφυλόφιλου που αναγκάζεται να κρύβει την σεξουαλική του προτίμηση γιατί έπεσε θύμα ξυλοδαρμού εξαιτίας αυτής; Στην εικόνα του εφήβου με το κοφτερό μυαλό και την όρεξη για δουλειά και ζωή που του κόπηκαν νωρίς τα φτερά από το ακατάλληλο εκπαιδευτικό σύστημα και την έμμεση επιβολή της πεποίθησης ότι είσαι μικρός για τον κόσμο; Στην εικόνα της κοινωνίας που ο καθένας πατάει επί πτωμάτων για να φανεί; Όλα αυτά άνθρωπε σου μοιάζουν σπάνια και ξένα; Μάθε λοιπόν ότι κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 άνθρωποι οδηγούνται στο να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Γιατί; Γιατί είμαστε στενόμυαλοι. Τρέμουμε στην ιδέα του διαφορετικού και εκθειάζουμε την πεπατημένη όσο λάθος και εάν είναι. Βρίσκουμε αντιαισθητική την εικόνα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού να φιλιέται στον δρόμο και να δείχνει ευτυχισμένο ενώ πάμε σε γάμους συγκινούμαστε και ευχόμαστε κάθε ευτυχία σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι.

Αυτό μας κάθεται καλύτερα στο μάτι, το έχουμε συνηθίσει. Βλέπουμε ένα Πακιστανό στον δρόμο και σφίγγουμε ενστικτωδώς με το χέρι μας την τσάντα. Γιατί δεν είμαστε ρατσιστές αλλά αυτοί είναι μαύροι. Κρίνουμε τον συνάνθρωπο μας χρησιμοποιώντας χρωματική παλέτα, μεζούρα, σεξουαλική προτίμηση και απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν κοιτάμε παραπέρα. Δεν εμβαθύνουμε. Θεωρούμε ότι τα πιο έξυπνα μυαλά και οι πιο αξιόλογοι χαρακτήρες χρειάζονται το κοινωνικά αποδεκτά «όμορφο περιτύλιγμα». Νιώθουμε πιο βολικά δίπλα σε άδειους ανθρώπους με αψεγάδιαστο πρόσωπο και καλλίγραμμο σώμα. Δεν έχουμε μάθει να αναζητάμε,να το ψάχνουμε σε βάθος και να κρατάμε την ουσία.

Για έμενα, το νόημα της ζωής, είναι να βρεις την ευτυχία. Να την ορίσεις εσύ και μετά να την κυνηγήσεις.

Ποιος ο λόγος λοιπόν να σταθείς εμπόδιο στην ευτυχία του άλλου; Ποιος ο λόγος να τον περιορίσεις; Κάθε μέρα ένα καινούριο σκηνικό,μια καινούργια απογοήτευση σε κάνει να χάνεις και την τελευταία ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Όμως, μέσα στο βάλτο υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που τα λόγια τους και οι πράξεις τους φωνάζουν ένα βροντερό παρών! Που σε κάνουν να έχεις πίστη ακόμα στους ανθρώπους. Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερους τέτοιους ανθρώπους. Με αξίες και ιδανικά, που θα βοηθήσουν τον διπλανό τους και θα χαρούν με την χαρά του. Εάν δεν γνωρίζεις πολλούς τέτοιους ανθρώπους, ξεκίνα απλώς με το να γίνεις.


Έλενα Κουμουνδούρου
Γεννημένη το 1999 στην Αθήνα σπουδάζει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικα και Ισπανικά ενώ τα ενδιαφέροντα της είναι τα ταξίδια, η μουσική, οι σειρές και τα βιβλία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ