19.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

17η Μαρτίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1821: Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας. Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που θα παραδοθούν έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.


1861: Ιδρύεται το Βασίλειο της Ιταλίας. Τα διάφορα βασίλεια και ανεξάρτητες περιοχές στην επικράτεια της σημερινής Ιταλίας ενώνονται για πρώτη φορά σε εθνικό κράτος, κάτω από το στέμμα του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β’ του Οίκου της Σαβοΐας, μονάρχη της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου.


1960: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπογράφει την οδηγία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. σχετικά με το μυστικό πρόγραμμα δράσης στην Κούβα που θα οδηγήσει τελικά στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ είναι τετραμελές και συγκροτείται από τους εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ, που προεδρεύει αυτού, αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Επικουρικά συμμετέχουν αυτού εκπρόσωπος και των τριών όπλων (επιτελείων), ο εκάστοτε διευθυντής της CIA και κάποια άλλα ακόμη διοικητικά πρόσωπα του Λευκού Οίκου. Η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, γνωστή στην λατινική Αμερική σαν Invasión de Bahía de Cochinos (ή Invasión de Playa Girón ή Batalla de Girón), ήταν μία αποτυχημένη στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ