16.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1872: Διεξάγεται ο πρώτος τελικός της αρχαιότερης διοργάνωσης ποδοσφαίρου σε παγκόσμιο επίπεδο, του FA Cup –Κύπελλο Αγγλίας-. Η διοργάνωση του θεσμού αυτού, υπήρξε πρωτοβουλία του Τσαρλς Άλκον, γραμματέα της αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) και οι συμμετοχές των ομάδων έφτασαν συνολικά στον αριθμό 15. Στα αγωνιστικά οι Γουόντερερς αντιμετώπισαν τους Ρόιαλ Εντζινίρς, στο γήπεδο «Κένινγκτον Όουβαλ» του Λονδίνου και επιβλήθηκαν με σκορ 1-0, καταφέρνοντας να γράψουν ιστορία ως η πρώτη τροπαιούχοι όλων των εποχών.


1888: Γεννιέται στην Αθήνα ο έλληνας λογοτέχνης, Κοσμάς Πολίτης, εκ των σημαντικότερων πεζογράφων της γενιάς του ’30. Λίγα χρόνια αργότερα, η οικογένειά του λόγω της εμπορικής της δραστηριότητάς εγκαθίστανται στην Σμύρνη, την οποία θα εγκαταλείψουν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Πολίτης εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και εμφανίστηκε στην ηλικία των 42 ετών στα γράμματα, με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος» (1930), που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν έκτοτε σημαντικά έργα με την υπογραφή του, όπως τα μυθιστορήματα «Eroïca» (1938) και «Στου Χατζηφράγκου» (1962), το οποίο περιγράφει την ομότιτλη λαϊκή συνοικία της Σμύρνης και διαδραματίζεται στα 1902, έχοντας ωστόσο μία ξεχωριστή ενότητα που περιγράφει την καταστροφή της πόλης το 1922. Ο συγγραφέας, επίσης, μετέφρασε σπουδαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως το μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέων Τολστόι. Απεβίωσε δε, στα μέσα του Φεβρουαρίου 1974.


1964: Αποβιβάζονται στην Κύπρο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αμέσως μετά τις αιματηρές διακοινοτικές ταραχές της 20ης προς 21ης Δεκεμβρίου ’63 που επέφεραν την δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στην Λευκωσία, κατ’ ουσίαν της πρώτης διχοτόμησης της νήσου. Ακριβώς την ίδια ημέρα, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε εισβολή στην Κύπρο. Λίγους μήνες αργότερα (Αύγουστος ’64) η ένταση κλιμακώθηκε με την τουρκική επίθεση στην Τυλληρία.


1978: Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες», μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση της Ιταλίας, σε αντίποινα των συλλήψεων μελών της οργάνωσης, ανακοίνωσαν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο. Εκείνος κρατήθηκε όμηρός τους επί 55 ημέρες και εκτελέστηκε εν συνεχεία με δέκα σφαίρες. Η σορός του βρέθηκε σε πορτμπαγκάζ ενός Renault στις 9 Μαίου 1978.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ