16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤο νησί της Αφροδίτης αναβλύζει υδρογονάνθρακες

Το νησί της Αφροδίτης αναβλύζει υδρογονάνθρακες


Της Χρύσας Στεργίου,

Μετά το πέρας των απαγορευτικών γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ, η μοίρα τους επιφύλαξε μια τεραστία έκπληξη όταν τρυπάνι του Stena IceMAX τρύπησε την καρδιά του κοιτάσματος «Γλαύκος». Η ανακάλυψη αυτή μας οδηγεί σε ευχάριστες εξελίξεις αφού στην περιοχή της Κυπριακής Α.Ο.Ζ θα συνεχίσουν να παραβρίσκονται η Exxon Mobil όπως και η Qatar Petroleum για το πέρας των επόμενων δύο δεκαετιών. Την χαρά τους δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil, Τρίσταν Ασπρέι. Έτσι, την Παρασκευή 1 Μαρτίου, ανακοίνωσαν τις σημαντικές αλλαγές που θα έρθουν στην οικονομία, στην πολιτική, στη διπλωματία και βέβαια στην γεωπολιτική σημασία της Κύπρου.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρήκαν το φως της δημοσιότητας, το κοίτασμα είναι εμπορεύσιμο, και χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο που έχει βρεθεί εντός της Κυπριακής Α.Ο.Ζ με τα έως τώρα δεδομένα. Παράλληλα, με συγκρατημένες εκτιμήσεις, το κοίτασμα «Γλαύκος» έχει υπολογιστεί στα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και με γνώμονα τις σημερινές τιμές στην  αγορά  πετρελαίου  εκτιμάται  πως  η άξια του  ανέρχεται  στα  35 δις ευρώ για διάστημα 20 ετών. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, αναφέρεται ότι επί των καθαρών κερδών θα διαμοιραστούν κατά 70% στην Κυπριακή Δημοκρατία και 30% στην κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Η ανακάλυψη του, πέρα από τα χαμογέλα που μοίρασε εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις εταιρίες που συν-εκμεταλλεύονται με αυτήν τον ορυκτό της πλούτο, έφερε και μια σειρά από ανησυχίες. Ο λόγος γίνεται τώρα για την επόμενη μέρα στην περιοχή, αφού από άκρη σε άκρη ο βυθός της Ανατολικής Μεσόγειου χαρακτηρίζεται ως ένα θησαυροφυλάκιο υδρογονανθράκων αμύθητης αξίας. Τι σημαίνει όμως το κοίτασμα «Γλαύκος» για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Α.Ο.Ζ της πέραν των οικονομικών οφελών;

Το «Γλαύκος» δημιούργησε ένα καλό υπόβαθρο για την παραμονή της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum. Κάτι που σημαίνει την περαιτέρω εξερεύνηση θα λέγαμε της Α.Ο.Ζ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν αυτές οι έρευνες αποφέρουν καρπούς θα μπορέσει να γίνει ένας τερματικός σταθμός υγροποίησης εντός της «νήσου της Αφροδίτης», ο όποιος θα είναι βιώσιμος. Επίσης, τα ήδη υπάρχοντα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην περιοχή θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και αυτά παρόλο που δεν ήταν αρκετά μεγάλα ούτως ώστε να παρέχουν κέρδος στις εταιρίες τους.

Μάλιστα, με την καινούρια νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Βουλή της Κύπρου, δημιουργείται Ταμείο Υδρογονανθράκων στο οποίο θα κατατίθενται όλα τα έσοδα από την εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου για να επενδυθούν με μεγάλη διασπορά σε διάφορα προγράμματα προς όφελος των νέων γενιών. Τα έσοδα του φυσικού αερίου θα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να αφαιρεθούν «επιχειρήματα» από την Τουρκία και τους «Τουρκοκύπριους».

Και τώρα που αναφέραμε την Τουρκία θα έπρεπε να επισημάνουμε πως η εν λόγω χώρα δεν ήταν δυνατόν να μην προβεί σε ανακοινώσεις έπειτα από την ανακάλυψη του «χρυσού οικοπέδου». Σε ένα μπαράζ απειλών και προειδοποιήσεων έχει επιδοθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέροντας συγκεκριμένα πως: «Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την Τουρκία»  σημειώνοντας μάλιστα ότι «το Αιγαίο, η Ανατολική Μεσόγειος, και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για μας στρατηγικοί στόχοι, εθνικά ζητήματα. Ποτέ δεν αφήσαμε να σφετεριστεί κανείς τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού και της Τουρκίας, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον»

Μετά από αυτό το ντόμινο εξελίξεων που έφερε η ανακάλυψη του «Γλαύκος», θα πρέπει να περιμένουμε πως ο κλοιός γύρω από την Τουρκία θα στενεύει όλο και ποιο πολύ, κάνοντας τα απειλητικά «γαβγίσματα» της να ακούγονται σαν αστείο και όχι σαν απειλές. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως το «Γλαύκος» ήταν το ηχηρό έναυσμα για την τελική λύση του Κυπριακού. Αλλά και αρχή για να ανοιχτούν οι αγγελίες των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής καθώς και των ΗΠΑ για να αγκαλιάσουν την χιλιοπληγωμένη Κύπρο και να την προστατευόσουν από τα πύρα των απειλών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των ακολούθων του.


Χρύσα Στεργίου
Είναι γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αιδηψό. Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Λόγω του πάθους της για τα διεθνή ζητήματα, δραστηριοποιείται ενεργά σε ακαδημαϊκά συνέδρια και επέλεξε να αρθρογραφεί στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ