22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

15η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1884: Γεννιέται στη Λευκάδα ο Άγγελος Σικελιανός. Ήταν Έλληνας ποιητής και ένας εκ των παραδοσιακών ποιητών. Τα έργα του είναι χαρακτηριστικά για τον έντονο λυρισμό και τον ιδιαίτερο γλωσσικό τούς πλούτο. Ο Σικελιανός ασχολήθηκε, έντονα, με την ατμόσφαιρα του αρχαιοελληνικού πνεύματος και λόγω αυτού συνέλαβε την ιδέα να δημιουργηθεί αυτό, που ονομάστηκε «Δελφική Ιδέα». Η «Δελφική Ιδέα» αποτέλεσε έναν παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα, ο οποίος πυρήνας ήταν αρκετά ικανός για να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών. Προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημά τού, ο Σικελιανός, με τη στήριξη και την οικονομική υποστήριξη της συζύγου του, έδωσε μεγάλο αριθμό διαλέξεων και δημοσίευσε μελέτες και άρθρα. Το 1939 έλαβε το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο του 1938 για το ποιητικό τού έργο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σικελιανός διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πνευματική αντίσταση του λαού, με κορυφαία εκδήλωση το ποίημα και το λόγο που εκφώνησε στην κηδεία του Παλαμά στις 28 Φεβρουαρίου του 1943.


1892: Ιδρύεται η Liverpool, ένας από τους πιο επιτυχημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αγγλίας (18 πρωταθλήματα Αγγλίας, 7 κύπελλα Αγγλίας, 5 φορές το ευρωπαϊκό κύπελλο/Champions League, και 3 φορές το κύπελλο Uefa). Το παρατσούκλι της ομάδας είναι “Reds” και το σύνθημα, που ακούγεται, πάντα, πριν την έναρξη ενός αγώνα είναι το “You’ll Never Walk Alone…”. Έδρα της είναι το γήπεδο Anfield. Η Liverpool είναι μία από τις δύο ομάδες του ομώνυμου λιμανιού και η άλλη ομάδα, με την οποία διεξάγεται το τοπικό ντέρμπι είναι η Everton. Η Liverpool έχει ζήσει δύο από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του ποδοσφαίρου. Η πρώτη συνέβη το 1985 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο γήπεδο Heysel, όπου 39 οπαδοί ποδοπατήθηκαν. Η δεύτερη, και πιο γνωστή, έγινε στο  Hillsborough (Χίλσμπορο) το 1989, όπου 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 766 τραυματίσθηκαν. Μετά τα γεγονότα στο Heysel, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Αγγλίας τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια, ενώ η Λίβερπουλ για έξι.


1943: Αναχωρεί ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναχώρησαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, του Μπιργκενάου και του Μπέργκεν – Μπέλσεν, συνολικά, 48.000 Ελληνοεβραίοι. Στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, μόνο 2.000 άτομα.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ