23.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

13η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1900: Γεννιέται στη Σμύρνη ο Γιώργος Σεφεριάδης, γνωστός ως Γιώργος Σεφέρης, Έλληνας λογοτέχνης και διπλωμάτης. Σπούδασε αρχικά τη Νομική στην Αθήνα, όπου είχε μεταφερθεί νωρίτερα με την οικογένειά του και αργότερα μετέβη στο Παρίσι, όπου και ολοκλήρωσε τις νομικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, γράφοντας ποιήματα και μεταφράζοντας γαλλικά έργα. Το 1927 διορίστηκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον Οκτώβριο του 1936 πρόξενος στην Κορυτσά, όπου θα παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο του 1937 για να μετατεθεί αργότερα στην Αθήνα ως προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξωτερικού Τύπου του Υφυπουργείου Τύπου και Πληροφοριών.


1913: Γεννιέται στην Αθήνα ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, Έλληνας ηθοποιός. Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως ποδοσφαιριστής και δρομέας της ΑΕΚ. Το 1930 κατατάχθηκε στη Σχολή Υπαξιωματικών Ναυτικού στην Κέρκυρα, για να την εγκαταλείψει και να μεταβεί το 1934 στο Παρίσι για σπουδές στην ειδικότητα του χρυσοχόου. Στη συνέχεια, εγκατέλειψε τις σπουδές του και ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο σκηνοθέτη Λουί Ζουβέ, πλάι στον οποίο έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική. Το 1938 επέστρεψε στην Αθήνα για να κυνηγήσει καριέρα ηθοποιού. Συνολικά έπαιξε σε 191 θεατρικές παραστάσεις και 83 ταινίες, γνωρίζοντας την αποθέωση από το κοινό. Απεβίωσε στη Βούλα Αττικής τον Ιούνιο του 1985.


1920: Οι μοναρχικοί επιχειρούν να ανατρέψουν τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στη Γερμανία με σκοπό την ίδρυση μιας αυτοκρατορικής κυβέρνησης. Υποστηρίχθηκε από τμήματα της Ράιχσβερ (στρατός) και άλλες συντηρητικές και μοναρχικές παρατάξεις. Το εγχείρημα τους θα μείνει στην ιστορία ως «Πραξικόπημα Καπ-Λίτβιτς».


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ