14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

12η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1938: Προσάρτηση της Αυστρίας (Anschluss). Η 8η Στρατιά της Βέρμαχτ εισβάλει στην Αυστρία και ενσωματώνει τη χώρα στον κορμό του Τρίτου Ράιχ. Η επιχείρηση υπήρξε αναίμακτη, καθώς οι Αυστριακοί εθνικοσοσιαλιστές είχαν κατορθώσει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ένα σημαντικό μέρος των αυστριακών εδαφών και κρατικών υπηρεσιών, έχοντας ήδη ανατρέψει τον καγκελάριο Σούσνιγκ, για να αναλάβει στη συνέχεια τη θέση του ο αρχηγός αυτών, Άρτουρ Ζάις-Ίνκβαρτ. Ο Χίτλερ είχε προ πολλού αποφασίσει τη γερμανική επέμβαση στη χώρα, στον βωμό εκπλήρωσης του οράματος για μία Μεγάλη Γερμανία, η οποία θα περιλάμβανε και τους «συγγενείς» Αυστριακούς.


1940: Συνθήκη Ειρήνης της Μόσχας. Υπογράφεται μεταξύ της Φινλανδίας και της ΕΣΣΔ η συνθήκη που δίνει τέλος στον Πόλεμο του Χειμώνα (1939-1940). Η Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε αναδειχθεί νικήτρια, με βαρύ, ωστόσο, τίμημα, τόσο σε απώλειες ανθρώπινου δυναμικού, όσο και πολεμικού υλικού, έλαβε το 11% της συνολικής εδαφικής έκτασης της Φινλανδίας, καθώς και το 30% της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης και της φινλανδικής Καρελίας, η οποία αποτελούσε το ιστορικό κέντρο του φινλανδικού πολιτισμού και η βιομηχανική καρδιά του φινλανδικού κράτους. Ως συνέπεια των εξελίξεων αυτών, η Φινλανδία, συντάχθηκε τον Ιούνιο του 1941 στο πλευρό του Άξονα κατά την εισβολή των δυνάμεών του στην ΕΣΣΔ.


1947: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, διατυπώνει ενώπιον του Κογκρέσου το «Δόγμα Τρούμαν», σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στηρίξουν «τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποταγής τους σε ένοπλες μειοψηφίες ή εξωτερικές πιέσεις». Πρόκειται για την εξαγγελία της στροφής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής προς τη «Θεωρία της Ανάσχεσης», την ενεργή δηλαδή προσπάθεια για περιορισμό της κομμουνιστικής επιρροής. Το Δόγμα Τρούμαν αναφερόταν αρχικά και κατά κύριο λόγο στις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες αντιμετώπιζαν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο», για την καταπολέμηση του οποίου οι ΗΠΑ τους παρείχαν στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ