20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕλληνική ακροδεξιά: Από τον Καρατζαφέρη, στη Χρυσή Αυγή και στον Βελόπουλο

Ελληνική ακροδεξιά: Από τον Καρατζαφέρη, στη Χρυσή Αυγή και στον Βελόπουλο


Του Γιώργου Κωστόπουλου,

Η ελληνική πολιτική σκηνή διαχρονικά περιλαμβάνει διάφορες λαϊκιστικές φιγούρες που με την προβολή ενός προσωπείου που βρίσκεται σε κόντρα με το ‘’κακό’’ πολιτικό σύστημα, προσπαθούν να αποσπάσουν τις πολύτιμες ψήφους του ελληνικού λαού και να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Στο χώρο της Λαϊκής έως και Άκρας Δεξιάς ανέκαθεν υπήρχαν πολιτικά υβρίδια και μορφώματα που υποστήριζαν ακραίες απόψεις και πολύ συχνά, μάλιστα, τάσσονταν υπέρ του δικτατορικού καθεστώτος.

Κατά την είσοδο της χώρας μας στη νέα χιλιετία, ο χώρος αυτός του ακραίου συντηρητισμού βρήκε αποκούμπι σε ένα νέο κόμμα, δημιούργημα ενός πολιτικού που διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία υπήρξε τρεις φορές βουλευτής, του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος επένδυσε σε αυτό το πολιτικό κενό που άφησε πίσω της η πτώση της Χούντας και η φυλάκιση των πρωτοστατών της.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, όπως ονομάστηκε το κόμμα αυτό, από την γέννηση του φάνηκε πως θα γίνει το επίσημο στέκι των Ελλήνων ακροδεξιών, μιας που οι θέσεις του ταυτίζονταν με έναν έντονο συντηρητισμό που προέβαλε το τρίπτυχο «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια» ως πρωταρχικό στόχο και σκοπό της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και άλλα γνωστά ακροδεξιά τσιτάτα όπως το «Ελλάς- Ελλήνων- Χριστιανών» και το «Πρώτα οι Έλληνες». Το κόμμα αυτό, μέσω των στελεχών του που συχνά επιδίδονταν σε ρατσιστικές και μισαλλόδοξες ρητορικές, πέτυχε πολύ γρήγορα να αποκτήσει απήχηση στα λαϊκά στρώματα, φτάνοντας το 2007 στο να εξασφαλίσει για πρώτη φορά την είσοδο του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. για το μεταναστευτικό, όπου τονιζόταν η έντονη αντίθεση του με οποιαδήποτε κατάσταση αλλοιώνει την λεγόμενη «καθαρότητα του ελληνικού έθνους» χαρακτηρίζοντας με τον ανύπαρκτο όρο «λαθρομετανάστευση» την άφιξη κατατρεγμένων ανθρώπων στην Ελλάδα, οι σχέσεις του με γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους που συνδέονταν με τα κατάλοιπα της επταετίας, καθώς και η στελέχωση του από άτομα που τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στη προσπάθεια διατήρησης των ιδανικών της δικτατορίας όπως ο Μάκης Βορίδης (πρώην στέλεχος της ΕΠΕΝ), ο Κωνσταντίνος Πλεύρης (συνεργάτης του δικτατορικού καθεστώτος), καθώς και ο Κυριάκος Βελόπουλος (γνωστός ήδη από τη δεκαετία του 90’ για τις ακραίες τοποθετήσεις του όντας δημοσιογράφος στη Βόρεια Ελλάδα), έδωσαν στο κόμμα αυτό μια συνεχή άνοδο ποσοστών που του εξασφάλιζε την παρουσία του στη Βουλή, καθώς οι πολίτες ένιωσαν πως τα συμφέροντα τους μπορούν να εξασφαλισθούν μόνο μέσα από έναν καλπάζοντα εθνικισμό.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την κατοχή από τον ίδιο τον Καρατζαφέρη ενός τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας, έδωσε στον ίδιο και στα στελέχη του κόμματος του την ευκαιρία να αυτοδιαφημίζονται ως ευεργέτες του λαού και υπερ-πατριώτες, την ίδια ώρα που το telemarketing εθνικιστικών βιβλίων, προϊόντων υγιεινής και οικιακών σκευών έφερνε στα ταμεία του κόμματος αρκετά έσοδα, πατριωτικής βέβαια προέλευσης.

Αυτή η ονειρική, για τον Καρατζαφέρη, κατάσταση τελείωσε όταν αποφάσισε να εξαργυρώσει τα πολιτικά του επιτεύγματα με την συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011. Η ψήφιση του πρώτου μνημονίου από τους κατά τα άλλα «πατριώτες» και «προστάτες του ελληνικού λαού» βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ, καθώς και η εντονότατη διεκδίκηση υπουργικών θέσεων, οδήγησε το κόμμα σε αυτοδιάλυση, με αρκετά στελέχη του να προσχωρούν στη Νέα Δημοκρατία, στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στη Χρυσή Αυγή, με τα χαμηλότατα εκλογικά ποσοστά των διπλών εκλογών του 2012 να επισφραγίζουν το τέλος του ΛΑ.Ο.Σ. ως ανερχόμενης πολιτικής δύναμης στο δεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, η άνοιξη του 2012 αποτελεί ένα κομβικό σημείο που συνδέει το παρελθόν με το άμεσο μέλλον. Άδωνις  Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Κυριάκος Βελόπουλος είναι κάποια από τα γνωστότερα μέλη του ΛΑ.Ο.Σ. που μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία έως και τις διπλές εκλογές του Μαΐου- Ιουνίου. Οι πολιτικές κυβιστήσεις έδιναν και έπαιρναν την εποχή εκείνη, καθώς κάποια από τα παραπάνω άτομα είχαν προβεί παλαιότερα σε αρνητικές δηλώσεις για τη «γαλάζια παράταξη» και τον τότε αρχηγό της, τον Αντώνη Σαμαρά. Περισσότερη εντύπωση, όμως, προκάλεσε η περίπτωση του τελευταίου ατόμου που αναφέραμε πιο πάνω, του Κυριάκου Βελόπουλου.

Λίγους μήνες πριν μεταπηδήσει στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βελόπουλος δήλωνε έξαλλος σε εκπομπή του στο ΤΗΛΕΑΣΤΥ (στον τηλεοπτικό σταθμό του ΛΑ.Ο.Σ) ότι στηρίζει τον πρόεδρο του μέχρι τέλους, ενώ τον προέτρεπε να κρατήσει το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής ώστε αν πήγαινε ποτέ ο ίδιος (ο Βελόπουλος δηλαδή) στη Νέα Δημοκρατία να τον κάνει δημόσια ρεζίλι. Αυτές οι μεγαλοστομίες κράτησαν μόλις κάποιες μέρες μιας που στις αρχές του Μαΐου ο Βελόπουλος πραγματοποίησε την πολυπόθητη μεταγραφή του στο κεντροδεξιό κόμμα ξεχνώντας όσα είχε πει μόλις λίγες μέρες νωρίτερα.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όλοι ήξεραν ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος θα αποτελούσε βαρίδι, λόγω του πολιτικού του παρελθόντος, για ένα κόμμα που ήθελε να κερδίσει την εξουσία. Έτσι, παρέμεινε εντός του κόμματος, αλλά στο περιθώριο.

Η παραμονή του στη Νέα Δημοκρατία κράτησε έως και το 2015. Έπειτα από ένα σύντομο, σχετικά, διάλειμμα όπου καταπιάστηκε ξανά με τις τηλεπωλήσεις, ο Κυριάκος Βελόπουλος αποφάσισε να ιδρύσει τον δικό του πολιτικό φορέα, την ‘’Ελληνική Λύση’’, ένα πολιτικό μόρφωμα που στηρίζεται σε μέλη και θέσεις που κάποτε υποστήριζε ο πάλαι ποτέ ΛΑ.Ο.Σ. και που αργότερα έγιναν κτήμα του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Ξεχνώντας ότι ο ίδιος ψήφισε ένα «κακό» μνημόνιο, ο κ. Βελόπουλος βγαίνει ξανά στον πολιτικό στίβο ενδεδυμένος το κοστούμι του υπερπατριώτη, του εθνικιστή, του υπερασπιστή του «Ελλάς- Ελλήνων- Χριστιανών», του μακεδονομάχου και του ρωσόφιλου, την ώρα, βέβαια, που δεν αναλώνεται σε πωλήσεις διαφόρων μαντζουνιών, θεραπευτικών βοτάνων, οδοντόπαστων από το Άγιο όρος ή επιστολές του ίδιου του Ιησού!

Το φαινόμενο Καρατζαφέρης έφτασε στο τέλος του πριν από κάποια χρόνια, όμως από ότι φαίνεται οι ακροδεξιοί μνηστήρες της Χρυσής Αυγής και της «Ελληνικής Λύσης» είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν αυτό το κενό για να εξασφαλίσουν μια θέση στον ήλιο της ελληνικής πολιτικής καθημερινότητας.

Η ακροδεξιά αλλάζει μορφές σαν χαμαιλέοντας. Στην Ελλάδα οι νοσταλγοί της δικτατορίας και της παρακρατικής δεξιάς της δεκαετίας του 60’ επιβιώνουν, μεταμορφώνοντας τα πολιτικά τους οχήματα, άλλοτε σε εθνικισμό του κοστουμιού (ΛΑ.Ο.Σ), άλλοτε σε νεοναζιστικό υπερπατριωτισμό-σοβινισμό (Χρυσή Αυγή) και άλλοτε σε εθνικισμό των τηλεπωλήσεων (Ελληνική Λύση), όπου η αγάπη για την πατρίδα μεταφράζεται στα έσοδα των εμπόρων εθνικισμού από βότανα, νεοφασιστικά βιβλία και αγιορείτικα χειρόγραφα!

Η παροχή ψευδών ειδήσεων, οι αναφορές στο ‘’ξανθό γένος’’ που εδώ και κάποιους αιώνες ακόμα έρχεται να μας σώσει από την ‘’αδίστακτη’’ Δύση, σε συνδυασμό με γιατροσόφια που θεραπεύουν την οστεοαρθρίτιδα μπορούν τελικά να χτίσουν πολιτικές καριέρες.

Στόχος των δημοκρατικών πολιτών πρέπει να είναι η αντίσταση σε τέτοια λαϊκιστικά μορφώματα, η αντίδραση στην άνοδο της ακροδεξιάς και η στήριξη των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, για μια ακόμα φορά να εισέλθουν στο κοινοβούλιο νεοφασιστικά κόμματα που μόνο στόχο έχουν την γελοιοποίηση των πολιτικών θεσμών και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειώσουμε δραστικά την άνοδο ακραίων φωνών που το μόνο που κάνουν είναι να σκορπίζουν μίσος, εθνικισμό και διχασμό με εμφυλιοπολεμικούς όρους.

Η Δημοκρατία πρέπει να προστατευθεί από τον Βελόπουλο και τον κάθε Βελόπουλο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την στήριξη δημοκρατικών δυνάμεων. Οι ακραίες φωνές πρέπει να κλειδωθούν οριστικά στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και το πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση οφείλουμε να το κάνουμε στις επερχόμενες Ευρωπαϊκές- Δημοτικές/Περιφερειακές και Βουλευτικές εκλογές.


Γιώργος Κωστόπουλος

Απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το διάστημα αυτό σπουδάζει Δημοσιογραφία και ΜΜΕ σε ιδιωτικό Ινστιτούτο εκπαίδευσης. Έχει προηγούμενη εμπειρία στην αρθρογραφία καθώς την περίοδο 2016-2017 υπήρξε αρθρογράφος για διάφορα site ποικίλης ύλης, ενώ από τις αρχές του 2018 είναι ιδρυτής και διαχειριστής ενημερωτικού group αθλητικού περιεχομένου στα social media. Από ξένες γλώσσες γνωρίζει αγγλικά.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.