19.4 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

9η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1890: Γεννιέται, στο σημερινό Σοβιέτσκ της Ρωσίας, ο Βιατσεσλάβ Μιχάηλοβιτς Μολότοφ. Ο Μολότοφ ήταν πολιτικός και διπλωμάτης στη Σοβιετική Ένωση, ενώ αποτέλεσε για, σχεδόν, 40 χρόνια σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης της ΕΣΣΔ. Η παρουσία του στην πολιτική ζωή της χώρας, ξεκίνησε κατά τη δεκαετία του 1920, όταν ανέλαβε σύμβουλος του Στάλιν. Το 1957 ο Χρουστσόφ έπαψε από τα καθήκοντά τον Μολότοφ. Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του στην υλοποίηση του σχεδίου «Μεγάλη Εκκαθάριση». Ωστόσο, ο Μολότοφ έχει μείνει γνωστός για δύο λόγους. Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ με τον Γερμανό ομόλογό τού υπέγραψαν το «Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη επίθεσης», που ονομάστηκε «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ» και το οποίο υπεγράφη το 1939. Ο δεύτερος λόγος αφορά το γνωστό εμπρηστικό μηχανισμό – και όχι εκρηκτικό – μολότοφ.


1941: Ξεκινάει η Επιχείρηση Primavera (Ιταλική Εαρινή Επίθεση). Ήταν η γενική αντεπίθεση του ιταλικού στρατού κατά των θέσεων του ελληνικού στρατού κατά μήκος ολόκληρου του ελληνοϊταλικού μετώπου. Μετά από τις συνεχιζόμενες αποτυχίες του ιταλικού στρατού και την αρνητική έκβαση, που είχε πάρει ο πόλεμος για αυτούς κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (28/10/1940 – 31/5/1941), αποφασίζεται γενική αντεπίθεση προκειμένου ο ιταλικός στρατός να επανακτήσει τις θέσεις του από τις οποίες είχε υποχωρήσει. Η Επιχείρηση Primavera έγινε υπό το βλέμμα του Μουσολίνι, διήρκησε από τις 9 Μαρτίου και έληξε στις 25 του ίδιου μήνα. Οι ελληνικές δυνάμεις κράτησαν τις θέσεις τους και ήταν η τελευταία προσπάθεια της Ιταλίας μέχρι τη γερμανική εισβολή, δώδεκα μέρες μετά (6 Απριλίου 1941).


1934: Γεννιέται ο πρώτος άνθρωπος, που ταξίδεψε στο διάστημα. Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν γεννήθηκε στο Κλούσινο, κοντά στο Γκζατσκ, δυτικά της Μόσχας. Ήταν σοβιετικός κοσμοναύτης και στις 12 Απριλίου 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος, που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Συνολικά, η αποστολή διήρκησε 108 λεπτά. Ως ο πρώτος άνθρωπος, που ταξίδεψε στο διάστημα ήταν πολύ διάσημος και δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Βραβεύθηκε με πλήθος μεταλλείων και βραβεύσεων, μεταξύ αυτών του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», μία διάκριση, η οποία ήταν και η ανώτατη της χώρας. Προς τιμήν του έχει ιδρυθεί το βραβείο Γιούρι Γκαγκάριν, που δίνεται από τη FAI (Fédération Aéronautique Internationale).


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ