18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΕκφοβισμοί προς πάσα κατεύθυνση μέσω «Γαλάζιας Πατρίδας»

Εκφοβισμοί προς πάσα κατεύθυνση μέσω «Γαλάζιας Πατρίδας»


Της Χρύσας Στεργίου,

Η αεροναυτική άσκηση της γείτονος χώρας «Γαλάζια Πατρίδα» που πραγματοποιείται στο διάστημα των τρέχοντων ημερών, έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη στα χρονικά των ενόπλων δυνάμεών της. Η άσκηση αυτή έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο δόγμα που προβάλει το καθεστώς Ερντογάν και εντάσσεται απολύτως σε αυτό. Η διάρκειά της, σύμφωνα με τις NAVTEX θα είναι έως τις 8 Μαρτίου και θα καταλαμβάνει μέρος της Μαύρης Θάλασσας, Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτήν παίρνουν μέρος όλα τα σώματα του στρατού της Τουρκιάς για να δημιουργηθεί ένα ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός της επικράτειάς της. Για όσους θεωρούν την «ερντογανίκη» κυβέρνηση μη ικανή να αντεπεξέλθει σε ζητήματα που προκύπτουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και τον παραγκωνισμό της στο διεθνές παιχνίδι με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο. Η γιγάντια αυτή διακλαδική στρατιωτική άσκηση αξιοποιείται από την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως ένα επικοινωνιακό σόου, το οποίο προβάλλεται από όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, με εντυπωσιακά βίντεο και εικόνες. Τα τουρκικά ΜΜΕ την χαρακτηρίζουν ως «πρόβα πολέμου» απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλους όσους έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο της συμμαχίας τους.

Αλλά τι σημαίνει πραγματικά η «Γαλάζια Πατρίδα» για τους ίδιους τους Τούρκους;

Αρχικά, η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε για να εξομαλύνει τις αντιδράσεις εντός της Τουρκιάς. Αφού, η αντιπολίτευση της γείτονος χώρας κατηγορεί τον Ερντογάν ότι έχει διαπράξει μεγάλο πλήγμα εναντίον του τούρκικου στρατεύματος μετά το ντόμινο των συλλήψεων στρατιωτικών και προπάντων αξιωματικών, με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Έτσι, η Τουρική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το κίνημα του κόσμου υπέρ της «Γαλάζιας Πατρίδας» και με αυτήν προσπαθεί να αποδείξει πως και τα τρία σώματα στρατού, ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας μπορούν να συνεργαστούν στο έπακρον και να αποδώσουν τα μέγιστα, ώστε να υπερασπιστούν το συμφέρον της πατρίδας τους. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε πως πριν πραγματοποιηθεί αυτή η άσκηση, η ονομασία της χρησιμοποιούταν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ως ένα από τους στόχους του για να προάγει την Τουρκία ως την κύρια ναυτική δύναμη της περιοχής.

Επιπλέον, ο αμυντικός αναλυτής του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής, Τσαν Κασάπογλου, με αφορμή την έναρξη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έγραψε ένα εκτενές άρθρο και αναφέρει πως δεν πρόκειται για άσκηση, αλλά για την προώθηση της πολιτικό – στρατιωτικής ατζέντας της Αγκύρας για το επόμενα χρόνια, αναφέροντας μάλιστα τα συμφέροντα της Τουρκιάς που προωθούνται μαζί με την «Γαλάζια Πατρίδα». Πρώτον, η προβολή ισχύος της χώρας. Δεύτερον, η πραγματική εμπλοκή των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων απέναντι στο γεωπολιτικό ανταγωνισμό που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα σε ανατολική μεσόγειο και Αιγαίο με στόχο την ενέργεια και τρίτον, η προβολή και διατήρηση της ανοδικής πορείας που έχει τα τελευταία χρόνια η τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Με όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουμε πως η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει στο εσωτερικό της χώρας του πως παρόλη την οικονομική κρίση που μαστίζει τον λαό του η Τουρκία παραμένει μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, θα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τα λεγόμενα της πάντα. Αφού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτά είναι μονό στην φαντασία της.


Χρύσα Στεργίου
Είναι γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αιδηψό. Είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Λόγω του πάθους της για τα διεθνή ζητήματα, δραστηριοποιείται ενεργά σε ακαδημαϊκά συνέδρια και επέλεξε να αρθρογραφεί στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ