19.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

6η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1475: Γεννιέται ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι γνωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος, στο Καπρέζε της Ιταλίας, (κωμόπολη 60 χλμ μακριά από τη Φλωρεντία). Σήμερα, προς τιμήν του, λέγεται Καπρέζε Μικελάντζελο. Ήταν Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης, που άσκησε τεράστια επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης και θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης. Είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης της εποχής, του οποίου η βιογραφία εκδόθηκε πριν τον θάνατό του, στους Βίους του Τζόρτζιο Βαζάρι, ο οποίος επέλεξε να τον τοποθετήσει στην κορυφή των καλλιτεχνών, ονομάζοντάς το Μιχαήλ Άγγελο με το προσωνύμιο «ο θεϊκός (Il Divino)». Τα πιο διάσημα έργα του είναι το άγαλμα του Δαβίδ και η «Δημιουργία», που φιλοτέχνησε για την Καπέλα Σιξτίνα ή Σιστίνα (Παπικό παρεκκλήσι του Βατικανού), και η Πιετά (Αποκαθήλωση) στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στην Ρώμη.


1910: Στρατιωτικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ και σκοτώνουν στο χωριό Κιλελέρ δύο αγρότες μετά από επεισόδια ανάμεσα στους αγρότες και τους υπαλλήλους του σιδηροδρομικού σταθμού. Δύο, ακόμα, νεκροί πέφτουν στο χωριό Τσουλάρ, κάτι που οδήγησε σε εξέγερση των αγροτών. Τα αιματηρά, αυτά, επεισόδια, που ξεκίνησαν από το χωριό Κιλελέρ και συνεχίστηκαν και σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας, αποτέλεσαν την κορυφαία εξέγερση των Ελλήνων αγροτών ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων. Έναν χρόνο αργότερα (8/3/1907), δολοφονήθηκε η εμβληματική μορφή της αγροτικής, αυτής, εξέγερσης, Μαρίνος Αντύπας.


1933: Τα ξημερώματα της 6ης Μαρτίου, την επαύριο των βουλευτικών εκλογών της 5ης Μαρτίου, εκδηλώθηκε στην Αθήνα Στρατιωτικό Κίνημα («Κίνημα Πλαστήρα») με πρωταγωνιστή τον απόστρατο Αντιστράτηγο και εκτός ενεργού πολιτικής ζωής από το 1924 Νικόλαο Πλαστήρα. Το Κίνημα απέτυχε, το οποίο είχε ως στόχο να επαναφέρει το Βενιζέλο στην εξουσία και να εμποδίσει το σχηματισμό κυβέρνησης από το νικητή των εκλογών Παναγή Τσαλδάρη. Η κατάσταση εκτονώθηκε με το σχηματισμό κυβέρνησης από τον Α. Οθωναίο, η οποία κυβέρνηση παρέδωσε την εξουσία στο κόμμα, που πλειοψήφησε στις εκλογές. Έτσι, στις 8 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσαλδάρη και η οποία ορκίστηκε δύο ημέρες αργότερα.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ