21.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

1η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1935: Το 1935 ήταν, γενικά, ένα έτος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με αποκορύφωμα το Κίνημα της 1ης Μαρτίου. Πρωταγωνιστές του Κινήματος αυτού ήταν, από τη μία οι κινηματίες «βενιζελικοί» αξιωματικοί και από την άλλη η «αντιβενιζελική» κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη. Σε αυτήν την κυβέρνηση υπήρχαν και ορισμένα στοιχεία, που απεργάστηκαν την πολιτειακή αλλαγή λίγους μήνες αργότερα (Νοέμβριος 1935, παλινόρθωση της Μοναρχίας). Το Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 ήταν το αποτέλεσμα συνωμοσιών από διάφορους κύκλους και οργανώσεις της «βενιζελικής» παράταξης, που είχαν ως στόχο, αφενός, να αποτραπεί η παλινόρθωση της βασιλευόμενης δημοκρατίας και αφετέρου να επιστρέψουν τόσο στο στράτευμα οι απότακτοι «βενιζελικοί» αξιωματικοί προχωρώντας σε ριζικές εκκαθαρίσεις των αντιφρονούντων, όσο στην επιστροφή, των πολιτικών της ίδιας παράταξης, στην εξουσία. Το Κίνημα κατεστάλη από τον Γεώργιο Κονδύλη, ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος διέφυγε στην Ιταλία.


1941: Η Βουλγαρία, αποφασισμένη να συνταχθεί με τις δυνάμεις του Άξονα, υπογράφει το Τριμερές Σύμφωνο. Το Τριμερές Σύμφωνο του Άξονα ήταν συμφωνία στρατιωτικής συμμαχίας, το οποίο υπεγράφη στο Βερολίνο στις 27 Σεπτεμβρίου του 1940. Τα συμβαλλόμενα μέρη, στην αρχή, ήταν η ναζιστική Γερμανία, η οποία εκπροσωπούνταν από τον Χίτλερ, η φασιστική Ιταλία με εκπρόσωπο τον υπουργό Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο και η αυτοκρατορική Ιαπωνία με εκπρόσωπο τον Ιάπωνα πρέσβη στη Γερμανία Σαμπουρό Κουρούσου. Οι τρεις χώρες, που συνυπέγραψαν το Τριμερές, συμφώνησαν σε μια συνεργασία σε βάθος δεκαετίας, αποσκοπώντας στην ευημερία και στην πολιτικήστρατιωτική και οικονομική αλληλεγγύη στην περίπτωση, κατά την οποία οποιοδήποτε εκ των τριών μερών, δεχόταν εξωτερική επίθεση. Στο Σύμφωνο, εκτός των ιδρυτικών μελών-κρατών, συμμετείχαν: η Ουγγαρία (20 Νοεμβρίου 1940), η Ρουμανία (23 Νοεμβρίου 1940), Η Σλοβακία (24 Νοεμβρίου 1940), η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία (25 Μαρτίου 1941) και η Κροατία (15 Ιουνίου 1941).


1988: Νεκρός πέφτει ο βιομήχανος Αλέξανδρος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη μέσα στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν ακινητοποιημένο προ φωτεινού σηματοδότη επί της λεωφόρου Κηφισίας στο ύψος του Ψυχικού. Δέχθηκε πέντε σφαίρες και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και εξέπνευσε.

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ