16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΤι είναι οι αποκριές και πώς να τις γιορτάσετε;

Τι είναι οι αποκριές και πώς να τις γιορτάσετε;


Της Μαρίστης Μπουρνουσούζη,

Χρονικά, οι αποκριές καλύπτουν τις 3 εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Αποτελεί ίσως την πιο πολυαγαπημένη «γιορτή» τόσο των παιδιών όσο και των «μεγάλων παιδιών». Επιπλέον, μην ξεχνάμε την λατρεμένη σε όλους μας Τσικνοπέμπτη.

Η γιορτή αυτή είναι σίγουρα αγαπητή, και λόγω του φαγητού, αλλά και λόγω της εκπλήρωσης απωθημένων. Έχετε σκεφτεί ποτέ, γιατί να θέλουμε να παραστήσουμε κάτι, το οποίο δεν είμαστε ; Από τη μία, είναι μία πρόκληση να δούμε τον εαυτό μας φορεμένο με μία ενδυμασία που δεν έχουμε την καθημερινή δυνατότητα να φορέσουμε και σε ένα ρόλο που ποτέ ενδεχομένως δεν θα αποκτήσουμε. Από την άλλη, ίσως ελλοχεύουν απωθημένα ρόλων. Οι άνθρωποι κάποιες φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν προς τα έξω όσα φαντάζονται για τον εαυτό τους, γιατί φοβούνται τον κοινωνικό αποκλεισμό. Συνεπώς, οι αποκριές αποτελούν αξιόπιστη δικαιολογία για να φορεθούν οι «μάσκες ψυχής».

Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρίες μυαλού. Περιοχές που γιορτάζουν μοναδικά τις αποκριές –πέρα από τις συνηθισμένες (Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο) είναι οι εξής:

ΝΑΟΥΣΑ

Στη Νάουσα μπορείτε να παρακολουθήσετε μια μοναδική τελετουργία γνωστή ως «Γενίτσαροι και Μπούλες». Μπούλες  σημαίνει νύφες. Θα γελάσετε με τη ψυχή σας, καθώς τις νύφες  τις αναπαριστούν άντρες με κωμικό τρόπο. Γιορτάζουν τον γάμο τους και χορεύουν παραδοσιακές μουσικές. Ταξιδέψτε στο παρελθόν μέσα από τα ιδιαίτερα ακούσματα και ζήστε ξεχωριστά αυτές τις αποκριές.

ΚΟΖΑΝΗ

Η γιορτή ξεκινά από την Τσικνοπέμπτη και συνεχίζεται έως και το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Η εκκίνηση δίνεται με το άναμμα των «φανών», δηλαδή των φωτιών στις γειτονιές. Οι άνθρωποι ντύνονται και χορεύουν γύρω από τις φωτιές παραδοσιακά τραγούδια με ιδιαίτερους στίχους που σε κάνουν να κοκκινίζεις. Τα τραγούδια τους είναι παιχνιδιάρικα και αθυρόστομα, άλλωστε το επιτρέπει η ατμόσφαιρα των αποκριών. Το εντυπωσιακό εδώ είναι οι φωτιές και οι σχηματισμοί κύκλων που κάνουν οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι χορεύουν και τραγουδούν, επαναλαμβάνοντας ότι λέει ο τραγουδιστής.

ΣΥΡΟΣ

Και πάμε τώρα σε ένα νησί. Απολαμβάνοντας την ηρεμία της θάλασσας, έχεις τη δυνατότητα να το συνδυάσεις με ένα ξεχωριστό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Το ιδιαίτερο άκουσμα καλείται «ζεϊμπεκιά», το οποίο αναπαριστά έναν πολεμικό χορό στημένο σε κύκλο, αποτελούμενο από άντρες μετά την απαγωγή της γυναίκας του πρώτου καπετάνιου. Φυσικά, δεν πρέπει να χάσετε το κυνήγι του χαμένου λουκουμιού που περιέχει εξερευνήσεις, γρίφους και αναπάντεχες εκπλήξεις!


Μαρίστη Μπουρνουσούζη

Γεννήθηκε στο Αμαρούσιο Αττικής το 1994 και μεγάλωσε στην όμορφη Κάρυστο. Απόφοιτη της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Λάτρης των ταξιδιών, των χαμογελαστών ανθρώπων και του ευ ζην! Της αρέσει η παρατήρηση και η συγγραφή ενδιαφερόντων θεμάτων και αυτή είναι και η σύνδεση της με το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ