21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

28η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1787: O Ιωσήφ Λουδοβίκος Κόμης του Άρμανσπεργκ (γνωστός ως Άρμανσμπεργκ) ήταν Βαυαρός πολιτικός. Το 1832 συμμετείχε, κατόπιν θερμής παράκλησης του Βαυαρού βασιλιά Λουδοβίκου Α΄, στην τριμελή επιτροπή, που ορίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις να συνοδεύσει τον μέλλοντα βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα και να ασκήσει εξ ονόματός του την εξουσία ως την ενηλικίωσή του. Ο Άρμανσμπεργκ ορίστηκε ως Πρόεδρος του συμβουλίου της Αντιβασιλείας.


1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις ΗΠΑ, το ένα εκ των δύο κομμάτων της χώρας. Το κόμμα έχει τις ρίζες του, αρκετά χρόνια πριν την ίδρυσή του, καθώς το 1789 οι Τόμας Τζέφερσον και Τζέιμς Μάντισον ίδρυσαν το Αντί – Κυβερνητικό Κόμμα (Anti – Administration Party), το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ή πιο απλά Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Από το 1801 έως το 1825 ήταν η περίοδος κυριαρχίας του Δημοκρατικού – Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς ήλεγχε την Προεδρία, αλλά και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, δηλαδή τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η χρονιά ορόσημο ήταν το 1824, καθώς εκείνη τη χρονιά κέρδισε τις εκλογές ο Τζον Άνταμς και το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διασπάστηκε ως εξής: από τη μία, στο κομμάτι, που ήλεγχε ο ηττημένος των εκλογών του 1824, Άντριου Τζάκσον (Τζακσονσιανή Δημοκρατία), η οποία μετεξελίχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και από την άλλη στο Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο είναι και η συνέχεια του Δημοκρατικού-Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του οποίου ηγήθηκε ο Τζον Άνταμς (ο νικητής των εκλογών του 1824). Ωστόσο, το 1833, το Εθνικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαλύθηκε και το κόμμα των Ουίγων (Wings), το διαδέχθηκε. To κόμμα αυτό δεν μακροημέρευσε, καθώς το 1854 το κόμμα διαλύθηκε και το διαδέχθηκε το σημερινό γνωστό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο θέμα της σκλαβιάς, τασσόμενο κατά, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα υπέρ. Το κόμμα αρχικά υιοθέτησε ριζοσπαστικές απόψεις. Στις αρχές του 19 ου αιώνα επαναπροσδιόρισε τις θέσεις του και προσανατολίστηκε προς τον προτεσταντισμό, λόγω του φόβου, που προκλήθηκε από την μετανάστευση Ευρωπαίων (Ιταλοί, Ιρλανδοί κλπ.) στις Η.Π.Α.. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην εξουσία ανήλθε ο  Άιζενχαουζερ, ο οποίος ήταν από τους πρώτους Προέδρους του Ψυχρού Πολέμου. Το κόμμα, λόγω του συντηρητικού Ρόναλντ Ρήγκαν, εξέφραζε έντονα τον αντικομμουνισμό και τον φιλελευθερισμό κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.


1943: Η κηδεία του σπουδαίου ποιητή Κωστή Παλαμά αποτέλεσε την κορυφαία μορφή αντίστασης, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, κατά τη γερμανική κατοχή. Ο Άγγελος Σικελιανός απήγγειλε το ποίημα με τίτλο «Παλαμάς», το οποίος συνέθεσε το πρωί της 28 ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, ο Σικελιανός πριν απαγγείλει το ποίημα αυτό, πολύ εύστοχα είπε πως «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει όλη η Ελλάδα».

 


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ