24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΣειρήνες στην Ανατολική Μεσόγειο

Σειρήνες στην Ανατολική Μεσόγειο


Της Δήμητρας Φιλιπακοπούλου,

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, ένα γεγονός που συγκλόνισε την διεθνή κοινότητα και εγκαινίασε τον Γολγοθά του κυπριακού έθνους. Πολλοί μιλούν για εσχάτη εθνική προδοσία και άλλοι για μια αιμοσταγή Τουρκία, έτοιμη να κατασπαράξει αδύναμους κρίκους του διεθνούς συστήματος. Ωστόσο ,ο Γολγοθάς της Κύπρου δε σταμάτησε σε εκείνη την ημερομηνία. Καθημερινά, η κυπριακή κυβέρνηση έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν κουνά το λάβαρο της νίκης και κάνει λόγο για τουρκικό έθνος σε κυπριακά εδάφη. Στην Βόρεια Κύπρο ηχεί το κάλεσμα του Ιμάμη, ενώ στο υπόλοιπο οι στεναγμοί μιας χαμένης πατρίδας, μιας ζωής διαχωρισμένης με τείχη και κυανόκρανους. 

Στρέφουμε το βλέμμα στο σήμερα, ένα σήμερα, λοιπόν, άκρως ανησυχητικό και ρευστό. “Σειρήνες στην Ανατολική Μεσόγειο” μετά από επίσημες ανακοινώσεις ενεργειακών κολοσσών για κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Παράλληλα ,στα οικόπεδα «Ζορ» και «Λεβιάθαν» συνεχίζονται έρευνες για λογαριασμό της Αιγύπτου και του Ισραήλ  .Το οικόπεδο «Αφροδίτη» αποδείχθηκε χρυσωρυχείο, τραβώντας τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας και προκαλώντας σύγχυση στην Τουρκία. Το δίλημμα μεταξύ μιας ομοσπονδιακής κοινότητας στην Κύπρο και της δίψας των Κυπρίων να ανακτήσουν τα κεκτημένα τους, καθιστούν την Κυπριακή κυβέρνηση αδιάλλακτη και αποφασισμένη να αξιοποιήσει ολοκληρωτικά την κυπριακή Α.Ο.Ζ και να ισχυροποιήσει την οικονομική της υπόσταση.

H άφιξη ενεργειακών κολοσσών (Exxon Mobil,Total) μετατρέπεται σε νευραλγική ένεση για το πολιτικό πλάνο της γείτονας χώρας. Δηλώσεις – φωτιά του Τσαβούσογλου για το ότι η Ανατολική Μεσόγειος και ο ενεργειακός πλούτος γύρω από την Κύπρο είναι για εκείνους στρατηγικοί στόχοι και εθνικά ζητήματα. Με αποτρεπτικές απειλές και προς την ελληνική πλευρά, η Τουρκία εμφανίζεται σαν μια λέαινα έτοιμη να κατασπαράξει οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στο μεγάλο της όραμα, μια αναγεννημένη “Οθωμανική αυτοκρατορία”. 

Και όσο τα «Κεμαλικά» σύνδρομα έρχονται και παρέρχονται, ανακοινώνεται η έναρξη νέου κύκλου γεωτρήσεων από την EVI-TOTAL, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020. Ένα πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την από κοινού απόφαση της Exxon Mobil και της κυπριακής κυβέρνησης να μην ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων για τον στόχο “Δελφύνη”, γεγονός που υπογραμμίζει το εύρος των συμφερόντων των παγκόσμιων δρώντων για τα ενεργειακά οικόπεδα της κυπριακής Α.Ο.Ζ. Στραμμένα τα βλέμματα των ΗΠΑ στην Τουρκία, που από αμερικανικός τοποτηρητής μεταμορφώθηκε σε διεθνή απειλή τόσο για τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου όσο και για την παγκόσμια ειρήνη. Η αναμονή για τους πυραύλους S-400 από την Ρωσία, πάγωσε αυτόματα την παράδοση των F -35 από την αμερικανική κυβέρνηση.

Άνεμος ανάπτυξης από την μία στην Κύπρο και από την άλλη ανεμοστρόβιλος αντικρουόμενων συμφερόντων που εξοργίζει τον τουρκικό εθνικισμό, ο οποίος είναι έτοιμος να βάλει την υπογραφή του στην γεωπολιτική αρένα με το γεωτρύπανο Deep Sea Metro 1 στην τουρκική Α.Ο.Ζ. Άραγε, οι σειρήνες  θα ακουστούν στην διεθνή κοινότητα ή θα κλείσει προκλητικά τα αυτιά της όπως στην τουρκική εισβολή το 1974;


Δήμητρα Φιλιππακοπούλου
Έχει γεννηθεί το 1996 και είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Παρακολουθεί σεμινάρια του κλάδου, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ