22.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΈνοχο μυστικό

Ένοχο μυστικό


Της Σοφίας Σιδερίδου,

Υπάρχουν ακόμα αρκετά «απαγορευμένα» θέματα στην ελληνική κοινωνία. Αυτά που διστάζεις να αναφέρεις σε μια συζήτηση, που το σκέφτεσαι δύο και τρεις φορές πριν τα ξεστομίσεις. Είναι πολλά σίγουρα, άλλα νομίζω και ελπίζω ότι με τα χρόνια μειώνονται. Ο Έλληνας εξοικειώθηκε με θέματα που παλαιότερα άφηνε τελείως ανέγγιχτα, μεταξύ αυτών τις σεξουαλικές επιλογές, την ανοχή προς το διαφορετικό, τα ανύπαντρα ζευγάρια, τα παιδιά εκτός γάμου, την ψυχοθεραπεία και τη βοήθεια ψυχολόγου, την σεξουαλική επαφή και άλλα πολλά. Βεβαίως το «εξοικειώνομαι» και το «αποδέχομαι» παραμένουν δύο τελείως διαφορετικά ρήματα.

Θα ξεφύγω λίγο από τα ζητήματα αυτά, και θα πάω σε ένα θέμα κατά τη γνώμη μου παραδόξως αποτελεί ταμπού. Και αυτό είναι η «γυναικεία περίοδος» ή όπως αλλιώς κατά καιρούς την έχουν βαφτίσει προκειμένου να κωδικοποιήσουν και να αποκρύψουν το μεγάλο αυτό κακό. Δεν υπάρχει κοπέλα που δεν έχει νιώσει όπως οι drug dealers στην προσπάθεια να δώσει μια σερβιέτα ή ένα ταμπόν σε κάποια φίλη της, η οποία φυσικά πρέπει να τα κρύψει στην τσέπη γρήγορα γρήγορα. Η μεγάλη αλήθεια, όμως, είναι ότι τα προϊόντα αυτά δεν είναι παράνομα και καμιά κοπέλα δεν τα προμηθεύτηκε από μαύρη αγορά για να νιώθει ένοχη που τα έχει. Ίσως η αγοραπωλησία ναρκωτικών να γίνεται με λιγότερη μυστικοπάθεια και μελετημένες κινήσεις έκθεσης. Και όλα αυτά, διότι πρέπει να κρύψει ότι αιμορραγεί, κάτι που την καθιστά αυτομάτως αδύναμη στα μάτια των άλλων, αλλά κυρίως προκαλεί την αίσθηση της αποστροφής στο ανδρικό φύλο. Μακάρι, το αίσθημα της αηδίας που συχνά αποτυπώνεται σε ένα ανδρικό πρόσωπο όταν διαπιστώνει ότι η κοπέλα δίπλα του αιμορραγεί, να αποτυπώνεται και όταν αντικρίζει φαινόμενα βιασμού, βίας και κάθε μορφή καταπίεσης της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχει κοπέλα που δεν την έχουν κάνει να νιώσει βρώμικη εκείνες τις ημέρες του μήνα, αφού ακόμα και η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί τη γυναίκα «ανάξια» να κοινωνήσει όταν έχει περίοδο και συνεχίζει να τροφοδοτεί τον πολιτισμικό αποκλεισμό της γυναίκας, ενώ τον προηγούμενο αιώνα είχε υποστηριχθεί μέχρι και ο αποκλεισμός της γυναίκας από την ψήφο στις εκλογές λόγω της «ανισορροπίας» που βιώνει όταν έχει περίοδο.

Κάθε κοπέλα μεγαλώνει προσπαθώντας να κρύψει και να καλύψει με κάθε δυνατό τρόπο μια φυσική λειτουργία του γυναικείου σώματος. Η περίοδος είναι ένα ζήτημα βουτηγμένο σε επιστημονικές ανακρίβειες, απόλυτο σκοταδισμό και μύθους, που επισκιάζουν τη γυναικεία θηλυκότητα, την υγεία, τη γονιμότητα, τη σύνδεση με το πιο δυνατό αίσθημα της μητρότητας και μετατρέπουν όλα αυτά σε ένα παθολογικό φαινόμενο, φυτεύουν την ιδέα της αποστροφής, του βρόμικου και ενός αναγκαίου κακού του να είσαι γυναίκα.

Γιατί άραγε όλα γύρω μας προσπαθούν να «μυστικοποιήσουν» ένα βασικό στοιχείο της γυναικείας φύσης και κάνουν την γυναίκα ακόμα πιο διστακτική στο να παραδεχτεί και να μιλήσει ανοιχτά για το γεγονός ότι διανύει τις 5 με 7 μέρες του μήνα της που αιμορραγεί; Όταν η γυναίκα έχει περίοδο, τρέχει αίμα. Και το αίμα δεν είναι ούτε μπλε ή ούτε μοβ, όπως συνήθως απεικονίζεται στις περισσότερες διαφημίσεις. Και είναι το ίδιο αίμα που τρέχει από το δάχτυλο μας όταν κοπούμε και με περισσή χαρά θα βοηθήσουμε κάποιον να το αντιμετωπίσει. Δεν είναι μολυσμένο, όπως υπονοείται πίσω από διάφορους θρησκευτικούς μύθους που προσπαθούν να διατηρήσουν τη γυναίκα μερικά βήματα πίσω.

Η περίοδος είναι μια μηνιαία αλλαγή που απαιτείται να υφίσταται το σώμα μιας γυναίκας, και δυστυχώς για πολλές γυναίκες αυτό συνεπάγεται και αρκετά επώδυνα συμπτώματα τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Είναι πόνος και αυτός, όπως ο πονοκέφαλος και ο πονόδοντος, και σε καμία περίπτωση δεν καθιστά τη γυναίκα σε μειονεκτική θέση. Όταν μια κοπέλα πονάει και χρειαστεί να φύγει από τη δουλειά της ή την όποια υποχρέωση, δικαιούται να μπορεί να πει τον ακριβή λόγο και να γίνει σεβαστός, και όχι να χρειάζεται να σκαρφιστεί διάφορες δικαιολογίες που στα αυτιά ενός άντρα φαντάζουν πιο πειστικές. Πολλές γυναίκες υποφέρουν τις πρώτες μέρες της περιόδου και όμως πρωταρχική τους έγνοια είναι πώς θα το κρύψουν και όχι πώς θα το αντιμετωπίσουν.

Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

Η περίοδος δεν είναι επιλογή, είναι φυσική λειτουργία και σηματοδοτεί την υγεία του γυναικείου σώματος. Δεν είναι ένοχο μυστικό καμίας γυναίκας, και ελπίζω ότι όλο και περισσότερα βήματα θα γίνονται προς την ολοκληρωτική εξάλειψη αυτού του ταμπού. Η μη κυβερνητική οργάνωση Plan International διεξάγει μια μεγάλη εκστρατεία για την άρση του ταμπού που περιβάλλει το θέμα της γυναικείας περιόδου και στη προσπάθεια αυτή, μετά από έναν διαγωνισμό που έλαβε χώρα το 2017 για τον σχεδιασμό ενός εικονογράμματος που θα απεικονίζει την περίοδο, πέτυχε από τον Μάρτιο του 2019 θα εντάξει στον κατάλογο της Unicode, και στα πληκτρολόγια σε όλο τον κόσμο και ένα emoji με ένα εσώρουχο και μια σταγόνα αίματος. Σίγουρα δεν είναι μια σταγόνα, αλλά για αρχή κάτι είναι και αυτό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Σιδερίδου
Σοφία Σιδερίδου
Απόφοιτη του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο και κάνει πρακτική στο Human Rights Centre του Πανεπιστημίου της Γάνδης. Παράλληλα, συμμετέχει στη Νομική Κλινική του ίδιου Πανεπιστημίου, που σε συνεργασία με τη SAR (Ιnternational Νetwork of institutions and individuals), ασχολείται με την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Τουρκία, και αντίστοιχες υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αρθρογραφεί για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.