14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

24η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1895: Ξεκινάει ο Κουβανικός Αγώνας Ανεξαρτησίας, η τρίτη και τελευταία κουβανική εξέγερση εναντίον των Ισπανών αποικιοκρατών, με επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια του νησιού και, κυρίως, στην επαρχία του Σαντιάγο. Είχαν προηγηθεί χρονικά ο Δεκαετής Πόλεμος (1868-1878) και ο Μικρός Πόλεμος (1879-1880), εγχειρήματα που καταπνίγηκαν από τους Ισπανούς. Η εξέγερση του 1895, ωστόσο, θα έχει θετικό αποτέλεσμα, καθώς θα παίξει καταλυτικό ρόλο η αμερικανική παρέμβαση κατά το τελευταίο τρίμηνο των συγκρούσεων (Ισπανοαμερικανικός Πόλεμος του 1898).


1920: Το Κόμμα των Γερμανών Εργατών (DAP), ιδρυθέν υπό την ηγεσία του Άντον Ντρέξλερ, μετονομάζεται, μετά από σύσκεψη των μελών του, σε Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Γερμανών Εργατών (NSDAP). Ο Αδόλφος Χίτλερ, όντας ακόμα νέος στον σχηματισμό είχε προτείνει την ονομασία «Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Κόμμα». Τη μετονομασία τους κόμματος συνοδεύει η εξαγγελία του πολιτικού προγράμματός του, γνωστό ως «Πρόγραμμα των 25 σημείων».


1955: Γεννιέται στο Σαν Φρανσίσκο ο Στίβεν Πολ Τζομπς, Αμερικανός πρωτοπόρος επιχειρηματίας και εφευρέτης, παγκοσμίως γνωστός για τη συνεισφορά του στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Τζομπς υπήρξε ένας εκ των δύο συνιδρυτών της Apple μαζί με τον Στιβ Βόσνιακ το 1976 και προώθησε εμπορικά την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Το 1985 έφυγε από την Apple και ίδρυσε τη NeXT, ενώ αργότερα ασχολήθηκε και με τα οπτικά εφέ σε συνεργασία με τη Lucasfilm, δραστηριότητα που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Pixar. Το 1997 η καταρρέουσα Apple ενώθηκε με την NeXT και ο Τζομπς αναλαμβάνοντας καθήκοντα διεθύνοντος συμβούλου την αναζωογόνησε επιχειρηματικά, οδηγώντας την στην παραγωγή μιας σειράς δημοφιλών προϊόντων (iPhone, iMac, iPod κ.ά.) μέχρι και τον θάνατό του από καρκίνο του πάγκρεας τον Οκτώβριο του 2011, στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ