20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Ευρωψηφοδέλτιο με αέρα ανανέωσης

Ευρωψηφοδέλτιο με αέρα ανανέωσης


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Εν όψει των  Ευρωεκλογών του Μαΐου η Νέα Δημοκρατία πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε τους πρώτους 22 υποψήφιους που θα βρεθούν στο ευρωψηφοδέλτιό της, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υπόλοιπα 20 ονόματα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς σημειώνεται πως, “όλοι οι υποψήφιοι έχουν ξεχωριστή προσωπική διαδρομή, καθώς έχουν δώσει ήδη δείγματα γραφής στον επαγγελματικό τους βίο και στην κοινωνία των πολιτών”.

«Δεκαπέντε από τα είκοσι δύο ονόματα που ανακοινώθηκαν πρόκειται για άτομα που διεκδικούν για πρώτη φορά την ψήφο των πολιτών και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που ανακοινώνονται πριν από την πλήρη λίστα του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ που θα ακολουθήσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να έχουν το χρόνο να γίνουν ευρύτερα γνωστοί στο σύνολο της επικράτειας»  τονίζεται επιπλέον στην σχετική ανακοίνωση.

Πέραν από τους ήδη “γνωστούς” υποψηφίους, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ θα είναι ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Επίσης, θα είναι ξανά υποψηφίοι οι νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ κκ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος, ενώ οι βουλευτές του κόμματος κκ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου, θα δοκιμάσουν την τύχη τους και για την ευρωβουλή.

Ποιοι είναι όμως αυτοί οι 15 “άγνωστοι” υποψήφιοι;

Λευτέρης Βαρουξής: Ο κ. Βαρουξής σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων ενώ κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στα Mass Media από το Metropolitan University of London και MBA στην ΑΣΟΕΕ. Είναι Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ηλείας, από όπου και έλκει την καταγωγή του.

Καλυψώ Γούλα: H κ. Γούλα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 1991, απόφοιτη της Νομικής του ΑΠΘ και μεταξύ άλλων διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δημοτική σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη (2011-2013) Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (2013-2017) και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Κώστας Δέρβος: Ο κ. Δέρβος σπούδασε στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στο τμήμα Εκπαιδευτικών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στα προηγμένα βιομηχανικά συστήματα από το Kingston University of London. Εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο Επανίδρυσης και είναι υπότροφος του International Visitor Leadership (IVLP) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Νικόλαος Δούκας: Ο κ. Δούκας είναι πτυχιούχος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος MBA executive από το πανεπιστήμιο του Sheffield (City College). Δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα και το 2015 ίδρυσε την Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς.

Παύλος Ελευθεριάδης: Ο κ. Ελευθεριάδης σπούδασε στη Νομική Αθηνών και κατέχει διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Είναι δικηγόρος στο Λονδίνο και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Μποδοσάκη.

Θοδωρής Καλαμπόκης: Ο κ. Καλαμπόκης σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών με παράλληλες σπουδές Σκηνοθεσίας. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στη φιλοσοφία της επιστήμης και στη δημόσια πολιτική και διοίκηση οργανισμών – MPA in Management από το London School of Economics. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων, είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Think Tank 89 Initiative στην Ελλάδα και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ.

Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής: Ο κ. Κρεμλής είναι Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Πρόεδρος της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου (ESAC) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD) και ως νομικός είναι μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO).

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ο κ. Κυμπουρόπουλος είναι ψυχίατρος, απόφοιτους της Ιατρικής Αθηνών, στο Αττικό Νοσοκομείο, ενώ το 1998 υπήρξε ο πρώτος σημαιοφόρος μαθητής που παρέλασε με αμαξίδιο. Το 2014 συν-ιδρύει το i-Living, τον πρώτο ελληνικό οργανισμό ανεξάρτητης διαβίωσης και είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανεξάρτητη Διαβίωσης.

Ελισάβετ Κυρίτση: Η κ. Κυρίτση είναι απόφοιτη Πληροφορικής του πανεπιστημίου Πειραιώς σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδό, κατέχει MBA από το Imperial College London. Από το 2017 είναι στέλεχος αμερικανικής εταιρίας λογισμικού, υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων επιχειρησιακών προβλημάτων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς: Ο κ. Μαλλιάς είναι πτυχιούχος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Υπηρέτησε ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών. Τον Ιανουάριο του 2007 βραβεύτηκε στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, έχει συγγράψει 4 βιβλία και επιμεληθεί 1 συλλογικό βιβλίο.

Δημήτρης Μελάς: Ο κ. Μελάς είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων έχει εργασθεί σε ερευνητικά προγράμματα του τομέα Υγιεινής και σε ερευνητικά προγράμματα του τομέα Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων. Το 2016, ανέλαβε την θέση του Συντονιστή του Προγράμματος της Ν.Δ για τον αγροδιατροφικό τομέα, όπως όρισε ο Πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιάννης Πάϊδας: Ο κ. Πάϊδας εργάζεται ως δάσκαλος, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος ΑΠΘ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του Τμήματος Οργάνωσης-Διοίκησης του Middlesex University της Αγγλίας. Έχει έντονη συνδικαλιστική δράση, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ).

Ελένη Παναγιωταρέα: Η κ. Παναγιωταρέα είναι πολιτικός επιστήμων-οικονομολόγος με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εργάστηκε ως οικονομολόγος στο χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ συμβουλεύει τακτικά ξένους θεσμικούς επενδυτές και διεθνείς εταιρείες διαχείρισης πολιτικού κινδύνου.

Κλεοπάτρα Σαραντάκου Βογιατζάκη: Η κ. Σαραντάκου Βογιατζάκη είναι Πολιτικός Επιστήμων, απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως Προϊσταμένη στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και διδάσκει πειθαρχικό δίκαιο στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Μιχαήλ Ε. Μασουράκης: Ο κ. Μασουράκης σπούδασε Οικονομικά στο Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην Αμερική. Εργαζόταν, μεταξύ άλλων, έως και πριν από λίγο καιρό ως Επικεφαλής Οικονομολόγος στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Εν κατακλείδι, με αυτά τα “φρέσκα” ονόματα από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, από την ενασχόληση με την αγροτική παραγωγή έως και την Ιατρική και με τομή το πάθος το όραμα και τις νέες καινοτόμες ιδέες (όπως οι ίδιοι αναφέρουν στα βιογραφικά τους), η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου μέχρι τώρα φαίνεται πως διαθέτει την αναγκαία δυναμική για την αλλαγή και την ανανέωση που έχει θέσει ως στόχο ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμα στα μισά καθώς αναμένουμε να δούμε και τους υπόλοιπους  υποψηφίους του ψηφοδελτίου. Θα είναι το ίδιο “ελπιδοφόροι” και -τολμώ να πω- “αδιάφθοροι” ή ο κ. Μητσοτάκης “έριξε” τα δυνατά του χαρτιά στην αρχή; Αυτό θα το δούμε στην συνέχεια με την ανακοίνωση και των υπολοίπων 20.


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.