17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαNYC: A one-way ticket is all I need

NYC: A one-way ticket is all I need


Της Ευγενίας Κολοβού,

Το θέμα είναι να περάσεις τον Ατλαντικό, μετά είναι όλα τόσα απλά. Ξέρεις ακριβώς που θες να πας ή έτσι νομίζεις τουλάχιστον. Κι αυτό γιατί η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο μια ιδέα, αλλά μία πραγματικότητα που τρέχει με ταχύτητες φωτός. Είναι αδύνατον να την προλάβεις, οπότε το μόνο που σου μένει είναι να αφεθείς στα χέρια της και να απολαύσεις αυτό το “breath-taking roller coaster ride”. Μεταξύ των πέντε εναλλακτικών σου- όσοι και οι δήμοι της πόλης, εύλογα σε κερδίζει το Manhattan για τα διάσημα μνημεία του, τις ατέλειωτες τουριστικές ατραξιόν, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια του. Ξεκινάμε;

Δεν νοείται ταξίδι στην Νέα Υόρκη, χωρίς την καθιερωμένη επίσκεψη στο πασίγνωστο σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών, το Άγαλμα της Ελευθερίας. Πρόκειται για το δώρο των Γάλλων στους Αμερικανούς προς τιμήν της μεταξύ τους φιλίας και συνδέεται άμεσα με την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (1776). Είναι το θέαμα που καλωσόριζε πριν από έναν αιώνα εκατομμύρια μετανάστες από όλον τον κόσμο στη νέα τους πατρίδα. Για αυτούς μπορείς να μάθεις περισσότερα αν περάσεις από το Μουσείο των Μεταναστών στο Ellis Island, πληρώνοντας $18,50 για την μεταφορά με φεριμπότ και την είσοδο σου στα δύο αυτά αξιοθέατα. Μία συγκινητική αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν που θα λύγιζε τον καθένα, μπροστά στην θέαση της ανθρώπινης κραυγής για επιβίωση.

Κάθε γειτονιά του Manhattan κρύβει κάτι το μοναδικό, όλα μαζί όμως μπορείς να τα γευτείς από ψηλά στο πιο γνωστό παρατηρητήριο του κόσμου, το Empire State Building. Θαύμασε σε οπτικό πεδίο 360 μοιρών το Brooklyn Bridge, το Hudson River και το East River, το Central Park, το Times Square κι άλλα πολλά αξιοθέατα από τον 86όροφο! Την πρωτιά του έρχεται να συναγωνιστεί το παρατηρητήριο “One World Observatory”, ως το ψηλότερο κτήριο στη Νέα Υόρκη με 102 ορόφους! Εκεί, μεταξύ των ατέλειωτων ουρανοξυστών μπορείς να διακρίνεις κάθε ορόσημο του “Big Apple”.

Μία πολυσύχναστη ατραξιόν με ανυπολόγιστο συναισθηματικό φορτίο είναι το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο “World Trade Center”, στο σημείο δηλαδή όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι πριν την πτώση τους. Στη θέση τους υπάρχουν σήμερα δύο τεράστιες δεξαμενές με τρεχούμενο νερό να υπενθυμίζουν αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Στις άκρες τους είναι χαραγμένα τα ονόματα των 3,000 ανθρώπων που έχασαν άδικα την ζωή τους εκείνη την ημέρα.

Το μουσείο από την άλλη, φιλοξενεί αντικείμενα, παρουσιάζει βίντεο και ιστορίες από το συμβάν με το αντίτιμο φυσικά (!) των $24… γιατί παντού χωράει λίγη εκμετάλλευση.

Ως γνωστόν, η Νέα Υόρκη αποτελεί το ισχυρότερο οικονομικό κέντρο του κόσμου, για αυτό και επιβάλλεται μια βόλτα από το “financial district” της περιοχής. Κατεβαίνοντας την περιβόητη “Wall Street”, συναντάς το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και λίγο πιο κάτω το μπρούντζινο άγαλμα του “Charging Bull”. Πρόκειται για ένα τουριστικό προορισμό που προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά και συμβολίζει την επιθετική, οικονομική αισιοδοξία και ευημερία. Η στάση του θυμίζει σαν να “φορτώνει”, απ’ όπου πήρε και το όνομα του. Στη καρδία της γειτονιάς αυτής βρίσκεται το γαλλικό εστιατόριο “Le District”, το οποίο σερβίρει καλούδια για όλες τις ορέξεις.

Πηγή ζωής στους γοργούς ρυθμούς του Manhattan αποτελεί το πολυσύχναστο Central Park με τις τεχνητές λίμνες, τις μεγάλες εκτάσεις γρασίδι για σπορ, τα μονοπάτια πεζοπορίας, τον ζωολογικό κήπο και τις παιδικές χαρές για στιγμές περισυλλογής και ανασυγκρότησης. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που έχει εμφανιστεί σε ταινίες και συνεπώς ο κόσμος το έχει αγαπήσει, αφού σημειώνει 25 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Βάλε λίγο από το “glam” που αρμόζει στο ταξίδι σου, κάνοντας τις αγορές σου στις γνωστότερες επωνυμίες του κόσμου στην περίφημη 5η Λεωφόρο. Καθώς βραδιάζει, το βλέμμα σου τραβάνε οι τεράστιες, φωτεινές επιγραφές που εκτείνονται στη συμβολή του Broadway και Seventh Avenue. Μπροστά σου σαλεύουν οι πολύχρωμες διαφημίσεις στο Times Square, ενώ η κοσμοσυρροή τριγύρω δίνει τον παλμό στο ξέφρενο πάρτι. Απ’ την μια τα snaps των τουριστών, απ’ την άλλη το break dance των street dancers και όλοι μαζί το πάζλ “της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ”!

H Νέα Υόρκη βάζει το χρώμα στις ζωές μας και εμείς την αποδίδουμε στις αποχρώσεις που μίλησε στη ψυχή μας, αφού όπως είπε η γνωστή ζωγράφος Georgia O’Keeffe: “One can’t paint New York as it is, but rather as it is felt.

Ευγενία Κολοβού
Γεννημένη το 1997 στο New Jersey και μεγαλωμένη στην Αθήνα. Απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Θρακομακεδόνων και προπτυχιακή φοιτήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Αρθρογράφος στον τομέα του τουρισμού στην κατηγορία Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ