17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

532: Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός Α΄ διέταξε την ανέγερση του νέου ορθόδοξου ναού της Αγίας Σοφίας (γνωστός και ως ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή, απλά, η Μεγάλη Εκκλησία) στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα. Από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Πόλης, με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της  1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο. Ο ναός της Αγίας Σοφίας υπήρξε έργο των Ανθεμίου και Ισιδώρου.


1836: Κατά της διάρκεια της Επανάστασης του Τέξας, ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου η μάχη του Άλαμο στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Η Επανάσταση του Τέξας ή Πόλεμος Ανεξαρτησίας του Τέξας (2 Οκτωβρίου 183521 Απριλίου 1836). Οι αντιμαχόμενες πλευρές ήταν, από τη μία το Μεξικό και από την άλλη το “τεξανικό” τμήμα του μεξικανικού κράτους, του Κοαουίλα και Τέξας (Το Κοαουίλα και Τέξας ήταν μία από τις πολιτείες των νεοϊδρυθέντων Ηνωμένων Μεξικανικών Πολιτειών με το Σύνταγμα του 1824). Η Μάχη του Άλαμο (23 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου 1836) ήταν ένα κεντρικό γεγονός στην Επανάσταση του Τέξας. Μετά από 13 ημέρες πολιορκίας, τα μεξικανικά στρατεύματα, υπό τον Προέδρου Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Άννα, επιτέθηκαν στο οχυρό Άλαμο, κοντά στο Σαν Αντόνιο ντε Μπέχαρ (το σημερινό Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ). Μόνο δύο υπερασπιστές του Τέξας κατάφεραν να επιζήσουν. Αξιοσημείωτη ήταν η σκληρότητα του Σαντα Άννα κατά τη διάρκεια της μάχης, εμπνέοντας, μάλιστα, αποίκους του Τέξας και τυχοδιώκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενταχθούν στο στρατό του Τέξας.


1943: Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (Ε.Π.Ο.Ν.). Η Ε.Π.Ο.Ν. ήταν οργάνωση νέων που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, και ήταν μέλος του ΕΑΜ. Ιδρύθηκε από αντιπροσώπους πολιτικών και αντιστασιακών οργανώσεων νέων της εποχής. Οι οργανώσεις αυτές αποφάσισαν τη διάλυση όλων των οργανώσεων αυτών και τη συγχώνευσή τούς στην ΕΠΟΝ, που τέθηκε υπό την καθοδήγηση της Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (Π.Ε.Ε.Α.) και του ΕΑΜ.


1945: Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα ανάμεσα σε Αμερικάνους και Ιάπωνες, μία ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών φθάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Joe Rosenthal (Τζο Ρόζενταλ) θα μείνει κλασσική στο είδος της και βραβεύθηκε, το 1945, με το βραβείο Πούλιτζερ.

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ