16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

21η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1848: Δημοσιεύεται στο Λονδίνο το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος. Γραμμένο από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς, για λογαριασμό της Κομμουνιστικής Λίγκας, υπήρξε ένα ριζοσπαστικό για την εποχή του έργο, το οποίο επιχείρησε να προσεγγίσει και να αναλύσει την ταξική πάλη του παρόντος και του παρελθόντος, καθώς και τις κατά τους συγγραφείς του, αντιφάσεις του καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής. Αποτέλεσε, μαζί με το Κεφάλαιο του Μαρξ, θεμέλιο λίθο για την ιδεολογία του κομμουνισμού, καθώς και ένα από τα έργα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως μέχρι σήμερα.


1913: Έπειτα από παράδοση των Οθωμανών του Εσάτ Πασά, ο ελληνικός στρατός υπό τον διάδοχο Κωνσταντίνο απελευθερώνει τα Ιωάννινα. Το σημαντικότερο εμπόδιο στο εγχείρημα των Ελλήνων υπήρξαν τα οχυρά του Μπιζανίου, τα οποία έπρεπε να καταληφθούν ή να υπερκεραστούν. Το ελληνικό στράτευμα προσπαθούσε από τα τέλη του Νοεμβρίου να τα καταλάβει, αλλά χωρίς επιτυχία, έως την επίθεση που ξεκίνησε στις 20 Φεβρουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπαση των τουρκικών γραμμών και κατά συνέπεια τη νίκη που έφερε την άνευ όρων παράδοση των Ιωαννίνων.


1916: Μάχη του Βερντέν. Ξεκινάει μία από τις σημαντικότερες και πιο πολύνεκρες πολεμικές αναμετρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ της Γαλλίας και της Αυτοκρατορίας της Γερμανίας. Οι Γερμανοί προετοίμαζαν από καιρό την επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της, στρατηγικής σημασίας για τη διάνοιξη δρόμου προς το Παρίσι, πόλης του Βερντέν και ξεκίνησαν την επίθεσή τους βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό τους τις γαλλικές οχυρές θέσεις, ενώ τη συνέχισαν με προέλαση τριών σωμάτων στρατού, δύναμης 150.000 αντρών. Η μάχη που έμελλε να ακολουθήσει θα αποτελέσει μια από τις πιο σκληρές του πολέμου και θα είναι η πρώτη στην οποία θα γίνει ευρεία χρήση φλογοβόλων και χημικών αερίων.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ