16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΓερμανική Οικονομία: Απότοκο του Brexit ή κοινώς τα καράβια μας πέσαν έξω;

Γερμανική Οικονομία: Απότοκο του Brexit ή κοινώς τα καράβια μας πέσαν έξω;


Της Αθανασίας Γκοντέβα,

Και ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις για μια δυνατή γερμανική οικονομία και το 2019, όλα τελικώς δείχνουν πως η Γερμανία απειλείται από κινδύνους, με σημαντικότερο εξ αυτών το επικείμενο Brexit.

Ειδικότερα, ήδη από το 2018 εν συγκρίσει με το 2017 υπήρξαν τα πρώτα δείγματα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας έχουν θορυβηθεί, αφού υπήρξε σχεδόν μια μονάδα διαφορά για το 2018 από το 2017, 1,5% και 2,2 αντίστοιχα για τα αναφερόμενα έτη. Μάλιστα, λόγος γίνεται από πολλούς πως αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης κατατάσσονται στους χαμηλότερους της πενταετίας, ενώ και φέτος εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα φτάσει μόλις στο 1,0%. Συνάμα, υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα υπάρχει «τεχνητή ύφεση» στο ΑΕΠ της, διότι ήδη το γ’ τρίμηνο υπήρξε πτώση κατά 0,2%, ενώ αναμένεται να υπάρχει ανάλογη πτώση και για το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Πιθανά σενάρια που εξηγούν αυτή την κατάσταση είναι τα εξής:

  • Πτώση πωλήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία, εξαιτίας των αυστηρών κριτηρίων περί ρύπων,
  • Επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κίνας, κυρίως λόγω τριβών στο εμπόριο της,
  • Διεθνή αστάθεια στην πολιτική σκηνή με κύριο εκπρόσωπο τις ΗΠΑ,
  • Brexit, καθώς η Βρετανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας.

Από τους παραπάνω παράγοντες εστιάζουμε στο Brexit, παρότι Κίνα και ΗΠΑ αποτελούν βασικά στοιχεία της γερμανικής οικονομίας, διότι έχει δημιουργήσει ένα «δολοφονικό κλίμα», όπως δήλωσε και ο οικονομολόγος της Bankhaus Lampe, (ιδιωτική τράπεζα από το 1852 με έδρα στο Bielefeld και κατέχει το 50% της καθολικής επένδυσης), Αλεξάντερ Κρούγκερ.

Ο λόγος που επιλέγεται αυτός ο παράγοντας είναι διότι, ενώ η απασχόληση στην οικονομία συνέχισε να έχει μια ανοδική πορεία (1,3% πλεόνασμα και 1,7% το 2018 με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό), το επικείμενο Brexit και δη το Brexit δίχως συμφωνία απειλεί τον τομέα της απασχόλησης σε ύψος 100.000 θέσεων. Βάσει έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Χάλε και του Πανεπιστημίου Μαρτίνου Λούθηρου στη Χάλε – Βίτενμπεργκ, βγαίνει ο παραπάνω αριθμός θέσεων που κινδυνεύουν στη Γερμανία, ενώ συνάμα η έρευνα αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα πως η ανατολική Γερμανία κινδυνεύει στο ελάχιστο συγκριτικά με π.χ. τα κρατίδια της Βαυαρίας.

Το μόνο που μένει ωστόσο είναι να φανεί πως η ισχυρή οικονομία της Ένωσης θα εξελιχθεί εντός του 2019 και εάν θα μπορέσει να βρει την ισορροπία από τους επικείμενους κινδύνους που ελλοχεύουν για αυτήν.

Αθανασία Γκοντέβα

Εξ Αμαρουσίου Αττικής ορμώμενη, 1996, απόφοιτη του Τμήματος: Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα: Δημόσιο Δίκαιο και Δημόσια Πολιτική. Αυτόν τον καιρό απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Αγαπά τον εθελοντισμό, και ενδιαφέρεται για την επικαιρότητα εξού και γράφει για το OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ