14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΈντι Ράμα: Ο θύτης ή το θύμα;

Έντι Ράμα: Ο θύτης ή το θύμα;


Της Χριστιάνας Ράσα,

Ο φόβος μιας πολιτικής κρίσης στην γειτονική Αλβανία, αποδείχθηκε πραγματικότητα όπως μαρτυρούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ανήκουν στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά, κατηγορούν τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της χώρας που βρίσκεται στη εξουσία από το 2013, Έντι Ράμα, για διαφθορά, ενώ ζητούν την απομάκρυνσή του και την δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών για την διένεξη πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο αποτελεί το κύριο κόμμα αντιπολίτευσης, δήλωσαν την παραίτησή τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ως εγκληματία, κατηγορώντας τον για ανάμειξη στο οργανωμένο έγκλημα και αποδίδοντάς του ευθύνες για την δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ισχυρίζεται ακόμη, ότι η δεύτερη θητεία του πρωθυπουργού Ράμα στην εξουσία, το 2017, προήλθε από την νοθεία των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε σε ομιλία του ότι η αντιπολίτευση είναι αυτή που εθελοτυφλεί και η ίδια που δημιουργεί τα προβλήματα στην χώρα και αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν εκλέγεται από τον λαό. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν φάνηκε εξ αρχής να αντιμετωπίζει το ζήτημα με πολιτική ωριμότητα, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις προανήγγειλαν τον ερχομό μιας κρίσης. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα, «απελπισμένες» τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης το 2018 για κοινοβουλευτικές συζητήσεις. 

Η πολιτική ζωή της Αλβανίας, ουκ ολίγες φορές έχει χαρακτηριστεί από βιαιοπραγίες και προσβολές. Όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι βίαιες κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα της χώρας, υποστηριζόμενες από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης. Η κατάσταση φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, καθώς ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε βίαια να εισχωρήσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο, παρά την απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν στον Αυλώνα προκειμένου να πραγματοποιήσει «διάλογο με τους πολίτες για την ανάπτυξη», όπως ο ίδιος δήλωσε.

Οι διαδηλωτές, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια παραίτησης του Έντι Ράμα, προσπάθησαν να καταλάβουν το κτήριο, καταφέρνοντας να περάσουν από τις αστυνομικές δυνάμεις και να φτάσουν μέχρι το προαύλιο, ενώ μία μικρή ομάδα κατάφερε να εισέλθει στον πρώτο όροφο προκαλώντας υλικές ζημιές. Συνθήματα όπως «Φύγε, Ράμα» και πανό που έγραφαν «Ράμα, στη φυλακή» μαρτυρούν την αγανάκτηση των οπαδών της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα χαρακτήρισε ανίκανες τις αστυνομικές δυνάμεις υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση Ράμα θα χρησιμοποιούσε τις εξελίξεις των γεγονότων προκειμένου να κατηγορήσει το Δημοκρατικό Κόμμα και τους υποστηρικτές της. Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων χρησιμοποιήθηκαν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, φωτοβολίδες, ακόμη σιδερένιοι ράβδοι και πέτρες από την μεριά των διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν τραυματίες και συλληφθέντες. Το κύμα των βίαιων αυτών κινητοποιήσεων δεν σταματά εδώ, καθώς αναμένεται νέα διαδήλωση μέσα στην εβδομάδα.

Σε μία προσπάθεια κατευνασμού των εξελίξεων, η πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία έκανε κλήση στους πολίτες για αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δείχνει παραπάνω από πεπεισμένη να εκδιώξει τον Έντι Ράμα, βάζοντας τον πρωθυπουργό στο στόχαστρο. Σε δήλωσή του μάλιστα ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο Έντι Ράμα δεν είναι πια πρωθυπουργός των Αλβανών, το Κοινοβούλιο δεν είναι νόμιμο».

Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει πληθώρα ερωτημάτων, όσον αφορά την πολιτική και κοινωνική κρίση την οποία διανύει η Αλβανία. Πως θα καταφέρει η «Αλβανία των ναρκωτικών», όπως πολλάκις έχει χαρακτηριστεί, να σταθεί ουσιαστικά στα «πόδια» της; Είναι οι επεκτατικές βλέψεις του πρωθυπουργού Έντι Ράμα αυτό που χρειάζονται οι Αλβανοί πολίτες, στην Αλβανία του σήμερα; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του έκανε την εξής ερώτηση: «Για πόσο θα περνάτε τους Αλβανούς για ανόητους;», μια ερώτηση που βέβαια ο ίδιος δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής Αλβανίας, σίγουρα δεν είναι το θύμα, όπως ο ίδιος θα ήθελε ο λαός που κυβερνά να πιστεύει.

Χριστιάνα Ράσα
Προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα της συμπεριλαμβάνονται τα σεμινάρια και οι προσομοιώσεις συνεδρίων, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αποτελεί ο κλάδος των Διεθνών Οργανισμών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ