14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1473: Γεννιέται στο Τορν της Πρωσίας ο Νικόλαος Κοπέρνικος, αστρονόμος, μαθηματικός και νομικός, θεμελιωτής της σύγχρονης αστρονομίας. Σπούδασε Ιατρική, Θεολογία, Μαθηματικά και Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, καθώς και Εκκλησιαστικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Από το πλούσιο επιστημονικό του υπόβαθρο, ξεχώρισε η ενασχόλησή του με την αστρονομία και συγκεκριμένα η διατύπωση της θεωρίας του ηλιοκεντρικού μοντέλου του σύμπαντος, έναντι του γεωκεντρικού. Το έργο του Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουρανίων Σωμάτων, αποτέλεσε τη βάση στην οποία δούλεψαν αργότερα άλλοι σημαντικοί αστρονόμοι, όπως ο Κέπλερ και ο Μπρούνο. Απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό στο Φρόμμπορκ τον Μάιο του 1543.


1936: Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, μία μυστική συμφωνία μεταξύ του Κόμματος Φιλελευθέρων και του Παλλαϊκού Μετώπου, που συνήφθη μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 1936. Το σύμφωνο ήταν το αποτέλεσμα των μυστικών διαπραγματεύσεων που είχε το Κόμμα των Φιλελευθέρων με το Παλλαϊκό Μέτωπο, ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο ανοχής των βουλευτών του και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παρόμοιες προσπάθειες είχε κάνει και το Λαϊκό Κόμμα, μιας και ούτε αυτό μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά εκείνες δεν τελεσφόρησαν. Το Παλλαϊκό Μέτωπο συμφώνησε να δώσει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, με αντάλλαγμα την ικανοποίηση κάποιων οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα η συμφωνία να φανερωθεί από το ΚΚΕ και να προκληθεί πολιτική κρίση, η οποία οδήγησε, μεταξύ άλλων, στη δικτατορία Μεταξά.


1945: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Ξεκινάει η πολύνεκρη αυτή μάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας με απόβαση 30.000 πεζοναυτών στις ακτές του, μέχρι τότε, υπό των έλεγχο των Ιαπώνων νησιού. Στόχος των Αμερικανών ήταν η κατάληψη του νησιού και των τριών αεροπορικών του βάσεων, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προκεχωρημένο έδαφος για να διευκολυνθεί η μετέπειτα επίθεση στα κυρίως ιαπωνικά νησιά.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ