18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1898: Γεννιέται στη Μοντένα ο Έντσο Ανσέλμο Φεράρι, Ιταλός οδηγός αγώνων αυτοκινήτου και πρωτοπόρος επιχειρηματίας. Υπηρέτησε στον ιταλικό στρατό κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια αναζήτησε εργασία, ώσπου κατέληξε να προσληφθεί από την Άλφα Ρομέο, με την οποία κέρδισε το 1920 τον πρώτο του αγώνα. Κατά την παραμονή του εκεί, δημιουργεί το 1929 τη δική του ομάδα, τη Scuderia Ferrari και δουλεύει για την Άλφα Ρομέο μέχρι το 1937 και δέκα χρόνια αργότερα, ιδρύει τη δική του εταιρεία, η οποία και θα λάβει ως όνομα το επίθετό του και θα σημειώσει πολλές επιτυχίες στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ο Φεράρι απεβίωσε στη Μοντένα τον Αύγουστο του 1988.


1952: Κατά τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η μετεμφυλιακή Ελλάδα, υπό την κυβέρνηση του Νικολάου Πλαστήρα προσχωρεί στο ΝΑΤΟ, κατά το δεύτερο κύμα διεύρυνσης αυτού, με την επικύρωση του σχετικού ψηφίσματος από το ελληνικό κοινοβούλιο. Την ένταξη της χώρας καταψήφισαν οι 8 τότε βουλευτές της ΕΔΑ και ο ανεξάρτητος Μιχάλης Κύρκος, ενώ την ίδια ημέρα προσχώρησε στη συμμαχία και η Τουρκία.


1957: Συνέρχεται στη Ρουμανία η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (18 – 24 Φεβρουαρίου 1957), κατά την οποία καθαιρείται ο Νίκος Ζαχαριάδης από μέλος της ΚΕ, ενώ διαγράφεται και από μέλος του ΚΚΕ. Από τη διαδικασία βγαίνει ενισχυμένος ο Κώστας Κολιγιάννης.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ