17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1880: Γεννιέται στο Ναύπλιο ο Σαράντος Αγαπηνός, ευρύτερα γνωστός ως Τέλλος Άγρας, Έλληνας στρατιωτικός με ενεργή συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Τέλλος καταγόταν από ιστορική οικογένεια των Γαργαλιανών, με ενεργή συμμετοχή στην Επανάσταση του ’21, κάτι που τον ώθησε να ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού. Το 1901 αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και όταν ξεκίνησε ο Μακεδονικός Αγώνας ενάντια στους Βούλγαρους κομιτατζήδες, έσπευσε να ενισχύσει με την εθελοντική του συμμετοχή στα ελληνικά ένοπλα σώματα. Έδρασε αποτελεσματικά στην ευρύτερη περιοχή του Βάλτου των Γιαννιτσών, έως τον θάνατό του, μέχρι την εκτέλεσή του από τον Βούλγαρο βοεβόδα Ζλατάν, ο οποίος τον συνέλαβε αφού τον κάλεσε τάχα για να μιλήσουν για προσχώρησή του στην ελληνική πλευρά. Ο Άγρας εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 1907 κοντά στο Τέχοβο/Καρυδιά Πέλλας και η προδοτική του εκτέλεση φανάτισε τους Έλληνες αντάρτες.


1914: Ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει τη Βόρεια Ήπειρο, έπειτα από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σχηματίζεται η Προσωρινή Κυβέρνηση της Βόρειας Ηπείρου υπό τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο, η οποία διακηρύσσει την αυτονομία της περιοχής.


1963: Γεννιέται στο Μπρούκλιν ο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν, Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής και παίκτης του μπέιζμπολ. Σπούδασε στο Κολλέγιο της Βόρειας Καρολίνα και έκανε τα πρώτα του βήματα ως καλαθοσφαιριστής στην κολλεγιακή ομάδα μπάσκετ, μέχρι την επιλογή του στο Draft του 1984 από τους Σικάγο Μπουλς. Ο Τζόρνταν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον σύλλογο αυτόν και αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο μιας γενιάς παικτών που οδήγησαν τους Μπουλς στην κυριαρχία στο ΝΒΑ κατά τη δεκαετία του 1990 (6 πρωταθλήματα σε 8 σεζόν). Στο διάστημα μεταξύ του 1993 και του 1995 αποσύρθηκε από το μπάσκετ και δοκίμασε την τύχη του στο μπέιζμπολ, χωρίς ωστόσο να σημειώσει αξιόλογη πορεία. Οι επιδόσεις του στο μπάσκετ και τα εντυπωσιακά ατομικά του ρεκόρ τον καθιστούν, σύμφωνα με πολλούς, τον καλύτερο παίκτη του αθλήματος μέχρι σήμερα. Το 2003 σταμάτησε την καριέρα του και σήμερα είναι ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ