17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1941: Γεννιέται ο δεύτερος, κατά σειρά, ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Τζονγκ-ιλ ή Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Κιμ Ίλ-Σονγκ, τον ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας μετά το θάνατό του, τον Ιούλιο του 1994. Γνωστός ως “Πολυαγαπημένος Ηγέτης”, ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Γενικός Γραμματέας του Κόμματος των Εργατών της Κορέας


1943: Σφαγή του Δομένικου: Είχε φθάσει η πληροφορία, στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ στην Οξιά, ότι οι Ιταλοί από την Ελασσόνα και από τη Λάρισα ετοιμάζονταν για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Όλυμπο. Οι αντάρτες αποφάσισαν να στήσουν ενέδρα στους Ιταλούς και τοποθετήθηκαν στο δρόμο στη θέση Μαυρίτσα μεταξύ Δομένικου-Μυλόγουστας. Τρία τμήματα ανταρτών συγκεντρώθηκαν και πήραν θέση στη Μαυρίτσα. Μετά από λίγη ώρα, εμφανίστηκε ιταλική φάλαγγα με 6 αυτοκίνητα και δυο προπορευόμενες μοτοσικλέτες. Συνολικά , ήταν, περίπου, 130 Ιταλοί, οι οποίοι κινούνταν προς την Ελασσόνα. Έπεσε ο πρώτος πυροβολισμός και η μάχη ξεκίνησε. Πρώτο θύμα ήταν ο ένας μοτοσικλετιστής, ενώ ο άλλος ξέφυγε προς τον Τύρναβο για να ζητήσει ενισχύσεις. Ξαφνικά, εμφανίστηκαν ιταλικά αεροπλάνα, που πυροβολούσαν τους αντάρτες αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν προς τα ορεινά. Οι απώλειες των Ιταλών ήταν 9 νεκροί μεταξύ τους και ένας αξιωματικός, που υπέκυψε στα τραύματά του στη Λάρισα το ίδιο απόγευμα, ενώ οι αντάρτες είχαν 2 τραυματίες. Στη συνέχεια, οι Ιταλοί κινήθηκαν προς το χώρο της συμπλοκής, όντας ενισχυμένοι από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα κινήθηκαν προς το Δομένικο από όλες τις πλευρές. Αυτή τη φορά, οι Ιταλοί ήταν πιο ενισχυμένοι, αλλά τίποτα δεν μαρτυρούσε το τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Αποτέλεσμα της ενέδρας των ανταρτών και των 9 νεκρών Ιταλών, ήταν τα ιταλικά στρατεύματα να εκτελέσουν 150 κατοίκους του Δομένικου.


1964: Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, οι οποίες μετετράπησαν σε θρίαμβο για την Ένωση Κέντρου, καθώς έλαβε το 52,72% των ψήφων και 170 έδρες έναντι 35,26% και 112 εδρών του συνασπισμού Ε.Ρ.Ε.Προοδευτικών και 11,80% και 18 εδρών της Ε.Δ.Α.


1979: Γεννιέται στο Ούρμπινο της Ιταλίας, ο Βαλεντίνο Ρόσι. Είναι επαγγελματίας οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων και εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Σύμφωνα με το περιοδικό Sports Illustrated, ο Ρόσι είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, με αμοιβή 1 εκατομμύριo δολάρια το 2007.

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ