21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

15η Φεβρουαρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1564: Γεννιέται ο Galileo Galilei γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος. Ήταν Ιταλός φυσικός, μαθηματικόςαστρονόμος και φιλόσοφος, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε, από την Ιερά Εξέταση, να απαρνηθεί. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιστημονική επανάσταση. Ο Γαλιλαίος είχε το θάρρος να αντιπαραταχθεί σε διαδεδομένες και παραδεκτές διδασκαλίες της εποχής του, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να θεωρηθεί από πολλούς ως αιρετικός. Φυσικά, εκείνη την εποχή, τη διάδοση της γνώσης ήλεγχε αποκλειστικά η Εκκλησία και ως εκ τούτου συγκρούστηκε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Μάλιστα, η περίπτωση του Γαλιλαίου αποτελεί ένα παράδειγμα εναντίωσης της ελευθερίας της σκέψης και της επιστημονικής έρευνας ενάντια στην εξουσία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Γαλιλαίος φεύγοντας από την Ιερά Εξέταση επέμεινε στην άποψή του, αναφωνώντας «Και όμως γυρίζει».


1748: Γεννιέται, στο Λονδίνο, ο Τζέρεμι Μπένθαμ. Ήταν Άγγλος φιλόσοφος και νομικός. Θεωρείται ο ιδρυτής του σύγχρονου Ωφελιμισμού και πνευματικός ηγέτης του ριζοσπαστικού κινήματος στην Αγγλία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Μπένθαμ για την υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας. Υπήρξε μέλος του φιλελληνικού κομιτάτου του Λονδίνου και οι πολιτικές του ιδέες γνώρισαν αξιόλογη αίγλη στην επαναστατημένη Ελλάδα. Ο ίδιος κατά καιρούς αλληλογράφησε με κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού απελευθερωτικού αγώνα, όπως τον Αδαμάντιο Κοραή, τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον Θεόδωρο Νέγρη και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Οι οπαδοί του μεταξύ των Φιλελλήνων εργάστηκαν για τη διάδοση των ιδεών του στην Ελλάδα, ιδίως μέσα από τις σελίδες των Ελληνικών Χρονικών του Μεσολογγίου. Προς το σκοπό αυτό ο Άγγλος φιλόσοφος σχολίασε το Προσωρινό Πολίτευμα της Επιδαύρου και πρότεινε στον Κοραή να μεταφράσει τα έργα του στα Ελληνικά. Τελικά δημοσιεύτηκε δίτομη ελληνική μετάφραση.


1857: Λήγει η κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά από τους Αγγλογάλλους. Είχε επιβληθεί από τις 12 Μαΐου του 1854, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο μίας ακόμη κρίσης του Ανατολικού Ζητήματος (Κριμαϊκός Πόλεμος).


2005: Εγκαινιάζεται η δημοφιλής ιστοσελίδα ανταλλαγής βίντεο YouTube. To YouTube είναι ιστότοπος, ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή video. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό Time “Invention of the Year 2006” (Η Εφεύρεση του 2006). 


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ