14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1804: Ο Καραγιώργης Τζόρτζε Πέτροβιτς, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καραγιώργης της Σερβίας αλλά και Μαύρος Γεώργιος ή Καραγιώργης ήταν Σέρβος επαναστάτης και ηγέτης, που πολέμησε για την ανεξαρτησία της χώρας του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την Πρώτη Σερβική Εξέγερση του 1804-1813. Η Πρώτη Σερβική Εξέγερση υπήρξε μία εξέγερση των Σέρβων στο Σαντζάκι του Σμεντέρεβο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις 14 Φεβρουαρίου του 1804 έως τις 7 Οκτωβρίου του 1813. Ξεκίνησε ως μία τοπική εξέγερση κατά ορισμένων αποστατών γενίτσαρων, που είχαν καταλάβει την εξουσία με ένα πραξικόπημα, εξελίχθηκε σε επανάσταση μετά από περισσότερο από τρεις αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας και βραχύβιες Αυστριακές κατοχές.


1884: Γεννιέται στον Πύργο της Ανατολικής Ρωμυλίας, το σημερινό Μπουργκάς της Βουλγαρίας, ο Κώστας Βάρναλης, όπου βίωσε το κλίμα του Ελληνοτουρκικού Πολέμου του 1897. Το επίθετό του, αν και όχι καλλιτεχνικό, δηλώνει καταγωγή από τη Βάρνα όπου έμεναν πολλοί Έλληνες. Το επίθετο του πατέρα του ήταν Μπουμπούς. Ήταν Έλληνας λογοτέχνης, ποιητής και δημοσιογράφος. Έγραψε ποιήματα, αφηγηματικά έργα, κριτική και μεταφράσεις. Υπήρξε κομμουνιστής και στην κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του (ΕΑΜ). Το 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και το 1959 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν


1929: Σε ένα γκαράζ, επτά γκάνγκστερ της συμμορίας του Bags Moran σκοτώνονται από μέλη της συμμορίας του Al Capone, που είχαν ντυθεί αστυνομικοί. Η αιματηρή, αυτή, σύγκρουση έμεινε γνωστής ως «Η σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου».


1956: Αρχίζει στη Μόσχα το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Την τελευταία νύχτα της συνεδρίασης, ο Νικίτα Χρουστσόφ καταδικάζει τα εγκλήματα του Ιωσήφ Στάλιν σε μία μυστική ομιλία και αποκηρύσσει την προσωπολατρία του Ιωσήφ Στάλιν κηρύσσοντας την «αποσταλινοποίηση».

 

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ