18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ απόλυτη ελαφρότητα του «άφθαρτου»

Η απόλυτη ελαφρότητα του «άφθαρτου»


Της Ρένας Δανατζή,

Η πολιτική υπήρξε πάντοτε αντικείμενο έντονου σχολιασμού. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο ελληνικό κοινοβούλιο, έχουν συζητηθεί, έχουν επικριθεί και πολλές φορές έχουν κανιβαλιστεί. Το μόνο βέβαιο, είναι ότι κανείς δεν έχει τύχει της απόλυτης αποδοχής των Ελλήνων.

Στην εποχή της απόλυτης ελαφρότητας, ο λαϊκισμός έχει ριζώσει για τα καλά στα πρόσωπα της Βουλής. Αυτό το δίπολο που επικαλούνται όλοι οι λάτρες της μετριότητας: διεφθαρμένοι εναντίον άφθαρτων. Αν μη τι άλλο, η διαφθορά πρέπει να διώκεται και να μη γίνεται ανεκτή σε καμία περίπτωση. Είναι όμως, ένας άφθαρτος πολιτικός, απαραίτητα και ικανός;

Η τιμιότητα, δε συνιστά, ή μάλλον δε θα έπρεπε να συνιστά προσόν, αλλά απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός πολιτικού. Από την άλλη πλευρά, τίθεται το επόμενο ερώτημα: Μπορεί ένας εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης να λαϊκίζει με τόσο χυδαίο τρόπο, στην προσπάθειά του να έρθει κοντά στο λαό;

Ο Παύλος Πολάκης, όντας το πρόσωπο των ημερών, αποτελεί ίσως, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ισχύουσας πολιτικής ελαφρότητας. Ένας άφθαρτος, πλην τίμιος, πλην μορφωμένος, πλην περήφανος Κρητικός, όπως παρουσιάζεται. Μία δευτερεύουσα παρουσία στο Υπουργείο Υγείας, που έχει κλέψει τις εντυπώσεις, από τις χαμηλού επιπέδου και περιεχομένου δηλώσεις του.

Μία πολιτική ελαφρότητα στο βωμό του άφθαρτου, σε μία χώρα που το τελευταίο που χρειάζεται, είναι «τίμια λαϊκά παιδιά», που βρίζουν και χυδαιολογούν όλους τους υπόλοιπους, πλην εαυτών.

Η πολιτική, είναι ένας πολύ δύσβατος δρόμος. Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ένας πολιτικός, είναι πολλά. Το βασικότερο όλων, όμως, είναι ο απόλυτος, αδιάκοπος και συνεχής σεβασμός σε όλους τους πολίτες, ανεξαιρέτως. Άλλωστε, οι πολιτικοί, δεν είναι τίποτα παραπάνω από εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών. Όλων των πολιτών. Όχι μόνο των ψηφοφόρων τους.

Καλό θα ήταν λοιπόν, πολιτικοί της τάξεως του κυρίου Πολάκη, να σταματήσουν να αναθαρρεύουν όταν συγκρίνονται με διεφθαρμένους πολιτικούς. Καλό θα ήταν, να σταματήσουν να κοιτάζουν πίσω και να αρχίσουν να κοιτάζουν μπροστά. Να συγκρίνονται με πολιτικούς υψηλού κύρους και ποιότητας. Έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Δυστυχώς!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.