16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

12η Φεβρουαρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1809: Γεννιέται στο Χότζβιλ του Κεντάκι ο Αβραάμ Λίνκολν, Αμερικανός πολιτικός και 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε μικρή ηλικία εργάστηκε ως αγρότης και συμπληρωματικά διάβαζε όντας αυτοδίδακτος. Το 1830 κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και έφτασε στον βαθμό του λοχαγού. Η επίσημη ενασχόλησή του με την πολιτική ξεκίνησε το 1834, όταν και εκλέχθηκε μέλος της Βουλής του Ιλινόις, θέση στην οποία περίμενε μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, μέχρι το 1840. Παράλληλα, ασκούσε το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1837, ενώ η πολιτική του καριέρα συνεχίστηκε προοδευτικά, με την ανάληψη της ηγεσίας του φιλελεύθερου κόμματος των Ουίγων, το 1844. Το 1846 εκλέχθηκε στο Κογκρέσο, παρέμεινε ωστόσο αφανής και αποσύρθηκε από το προσκήνιο, για να επιστρέψει το 1854, με την ίδρυση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Έχοντας ψηλά στην ατζέντα του την κατάργηση της δουλείας, προσέλκυσε ένα ευρύ κοινό και έγινε γνωστότερος στην κοινή γνώμη. Η δημοτικότητά του αυξανόταν συνεχώς, με απόγειο τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 1860. Η περίοδος της προεδρίας του στιγματίστηκε από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865). Οι πολίτες του Βορρά τον εξέλεξαν ξανά Πρόεδρο το 1864, μετά και τις τελευταίες επιτυχίες του στρατού της Ένωσης στον πόλεμο. Παρά το ενωτικό πνεύμα που προσπάθησε να περάσει, ωστόσο, δολοφονήθηκε τον Απρίλιο του 1865 από τον ηθοποιό και υποστηρικτή των Νότιων, Τζον Γουίλκς Μπουθ, ενώ βρισκόταν στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον.


1809: Γεννιέται στο Σρούσμπερι της Αγγλίας ο Τσαρλς Ρόμπερτ Ντάργουιν (Κάρολος Δαρβίνος), Άγγλος φυσιοδίφης εξερευνητής βιολόγος και γεωλόγος, γνωστός για τη θεμελίωση της «θεωρίας της εξέλιξης», μιας εκ των σημαντικότερων επιστημονικών συμβολών στον τομέα της βιολογίας. Αρχικά προσπάθησε να σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβόυργου (1825), ωστόσο οι ευαισθησίες του και το «αδύναμο στομάχι» του τον απέτρεψαν από το να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια (1827) εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ για να σπουδάσει θεολογία, ωστόσο, πρωτού αποφοιτήσει έφυγε για το εξερευνητικό ταξίδι (1832-1846) βάσει των εμπειριών του οποίου θα συντάξει αργότερα τα επιστημονικά του πορίσματα. Οι βιολογικές και γεωλογικές παρατηρήσεις του θα οδηγήσουν στην έκδοση της Προέλευσης των Ειδών, έργο το οποίο εκδόθηκε το 1859 και υποστηρίζει τη φυσική επιλογή ως μέσο εξέλιξης των ειδών. Η θεωρία του προκάλεσε αντιδράσεις, έγινε, ωστόσο, αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα με την πάροδο των χρόνων. Ο Δαρβίνος απεβίωσε τον Απρίλιο του 1882 στο Λονδίνο.


1945: Συμφωνία της Βάρκιζας. Υπογράφεται μεταξύ της Κυβέρνησης Πλαστήρα και του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου η συμφωνία που έδωσε τέλος στις συγκρούσεις των «Δεκεμβριανών» στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν δέκα ημέρες και έγιναν στο εξοχικό του Παναγιώτη Κανελλόπουλου στη Βάρκιζα Αττικής. Τα 9 άρθρα της συμφωνίας προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ, την υπαγωγή των μαχητών του στον Εθνικό Στρατό, την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από πρώην συνεργάτες των γερμανικών αρχών κατοχής, τη χορήγηση αμνηστίας για πολιτικά αδικήματα, καθώς και τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτειακό. Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύνταξη μέσω εκλογών μιας Συντακτικής Συνέλευσης η οποία θα κατάρτιζε ένα νέο Σύνταγμα.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ