20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

11η Φεβρουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1847: Γεννιέται ο Thomas Edison. Ήταν Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Ο περισσότερο παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής. Αν και αυτοδίδακτος δραστηριοποιήθηκε σε πολλούς τομείς της τεχνικής. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Πολλές από τις κατασκευές τού Έντισον ήταν, βέβαια, είτε βελτιώσεις άλλων υπαρχουσών με κακή απόδοση είτε πρότυπα, τα οποία τελειοποιήθηκαν στη συνέχεια από άλλους τεχνικούς.


1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξήχθησαν οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής ανεδείχθη ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Επί των ημερών του, διαμορφώθηκε το Πεδίον του Άρεως. Δήμαρχος Πειραιά εξελέγη ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εξελέγη ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές ήταν και οι πρώτες εκλογές, στις οποίες έλαβαν μέρος γυναίκες. Στους εκλογικούς καταλόγους είχαν εγγραφεί 2655 γυναίκες, εκ των οποίων, τελικά, ψήφισαν οι 439.


1959: Μονογράφεται στη Ζυρίχη η Συμφωνία για την Κύπρο, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Τούρκου ομολόγου τού Αντνάν Μεντερές. Στις 19 Φεβρουαρίου, υπεγράφη από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία, και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).


2016: Συνετρίβη το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού AB-212 ASW. Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, το μοιραίο ΠΝ-28, που βρισκόταν σε προγραμματισμένη νυχτερινή αποστολή στο πλαίσιο της άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16», προσέκρουσε σε βράχο ύψους 200 μέτρων στη νήσο Κίναρο, δυτικά της Λέρου. Το πλήρωμα αποτελούνταν από τους υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά, υποπλοίαρχο Αναστάσιο Τουλίτση και ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου. Λόγω του απόκρημνου της περιοχής, η σορός του τρίτου αξιωματικού, του κυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση, βρέθηκε μετά από έρευνες μίας μέρας.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ