18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΔήμος Αθηναίων: η δημοσκόπηση και ο άγνωστος Υφυπουργός

Δήμος Αθηναίων: η δημοσκόπηση και ο άγνωστος Υφυπουργός


Της Γιώτα Κοσκινά,

Όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, όλο και περισσότερες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία Opinion Poll δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την αποτύπωση της κοινής γνώμης στο δήμο της Αθήνας σχετικά με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και την πρόθεση ψήφου των Αθηναίων.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το διάστημα από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 1.002 νοικοκυριών. Στην ιεράρχηση των σοβαρότερων προβλημάτων του δήμου της Αθήνας φαίνεται να προηγείται η καθαριότητα με ποσοστό 65,8%, ακολουθεί η εγκληματικότητα με ποσοστό 26,2%, τα προβλήματα του οδικού δικτύου (με 16,6%), ενώ το κυκλοφοριακό/έλλειψη πάρκινγκ παίρνει βραχεία κεφαλή στο μεταναστευτικό, αφού κατατάσσονται αντίστοιχα στην τέταρτη και πέμπτη θέση των σοβαρότερων προβλημάτων με ποσοστά 13,8% και 13,1% αντίστοιχα.

 

Στην πρόθεση ψήφου πρώτος είναι ο νυν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, συγκεντρώνοντας το ποσοστό της τάξης του 33,8%. Οι αναποφάσιστοι ερωτηθέντες στην έρευνα απαντούν σε ποσοστό 25,7% και καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση. Το 8,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο με το ΚΙΝΑΛ Παύλο Γερουλάνο, ενώ στην τρίτη θέση των υποψηφίων ακολουθεί ο Ηλίας Κασιδιάρης με 7,9% υποψήφιος Δήμαρχος με τη Χρυσή Αυγή.

Εντυπωσιακά συρρικνωμένο παρουσιάζεται το ποσοστό του υποψήφιου Δημάρχου με το κυβερνών κόμμα, Νάσου Ηλιόπουλου ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό της τάξης του 6%. Ο Νάσος Ηλιόπουλος προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην χαίρει αναγνωρισημότητας από τους Αθηναίους δημότες. Ένας στους δύο δημότες φαίνεται να μην τον γνωρίζει, να μην έχει άποψη για το πρόσωπο και το έργο του, παρόλο που βρισκόταν επί τρία συναπτά έτη στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας. Το ποσοστό της αποχής φαίνεται να κρατάτε σε χαμηλά επίπεδα με το 2,5% των ερωτηθέντων μόνο να απαντά ότι θα επέλεγε την αποχή από τις δημοτικές κάλπες.

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 46,8% ζητούν από τον υποψήφιο δήμαρχο που θα επιλέξουν να έχει γνώση των προβλημάτων της πόλης, το 37,1% τον θέλει κοντά στους δημότες, ενώ την εμπειρία ιεραρχεί ψηλά στα κριτήρια επιλογής το 23,6%. Ένας στους δέκα (9,5%) ιεραρχεί ως σημαντικό κριτήριο επιλογής να είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος αυτοδιοικητικό στέλεχος.

Εξετάζοντας, λοιπόν, την παραπάνω έρευνα, καταλήγουμε σε κάποια σύντομα συμπεράσματα. Εκτός από τα απλά συνήθη προβλήματα των δήμων, ο δήμος της Αθήνας φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές. Οι πολίτες το τοποθετούν στη πρώτη πεντάδα καθημερινών τους προβλημάτων και ένα καίριο πρόβλημα το οποίο περιμένουν να λύσει (ή να προσπαθήσει να λύσει) ο επόμενος Δήμαρχος  Αθηναίων. Επίσης, -σε συνέχεια του προηγούμενου συμπεράσματος –παρατηρείται η άνοδος της Χρυσής Αυγής, εκτός του κεντρικού πολιτικού πεδίου, πλέον και στις δημοτικές και ενδεχομένως και στις περιφερειακές εκλογές. Οι Αθηναίοι δημότες δεν φαίνεται να επιλέγουν την αποχή, αλλά σε ένα μεγάλο –αρκετά μεγάλο θα έλεγα- ποσοστό δεν ξέρουν ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν. Το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 25% και παίζει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας. Προς ποιον υποψήφιο θα κινηθεί και εν τέλει θα καταλήξει αυτό το ποσοστό ή μέρος αυτού θα φέρει, ίσως και τον μεγάλο νικητή.

Τέλος, στα παράδοξα της έρευνας καταγράφεται το πρόβλημα αναγνωρισιμότητας που φαίνεται να αντιμετωπίζει ο υποψήφιος Δήμαρχος με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος έχει διατελέσει γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρόσφατα Υφυπουργός Εργασίας, δεν φαίνεται να έχει αποκτήσει -ακόμα- ρεύμα στους Αθηναίους δημότες.

Θα καταφέρει λοιπόν, να σπάσει κάποιος υποψήφιος Δήμαρχος το φράγμα της απλής αναλογικής, ή θα υπάρξει μία ευρύτερη συν-διοίκηση στο δήμο της Αθήνας;

Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.