22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Nice to meet you Mr. Erdogan


Του Ανδρέα Παπαϊωσήφ,

Προ δύο ημερών πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως σπουδαίας σημασίας, διότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γείτονα χώρα μετά τον Μάρτιο του 2013 και την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας πατήσει σε Τουρκικό έδαφος ο πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να οξύνει τις καταστάσεις μεταξύ των δύο κρατών επικηρύσσοντας με 700.000 δολάρια έκαστος του οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Ψύχραιμη φάνηκε να είναι η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας πως “η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου”.

Επίσης, στα πλαίσια της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, ο Έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Αγία Σοφία όπου δήλωσε “πόσο χαρούμενος είναι που βρίσκεται σε ένα τόσο ιστορικό μέρος”. Η επίσκεψη έγινε με την συνοδεία των Γαβρόγλου, Κατρούγκαλου, Μπολάρη και την σύζυγό του κυρία Μπαζιάνα. Από Τουρκικής πλευράς, η υποδοχή πραγματοποιήθηκε από τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Δυναμικής σημασίας υπήρξε και η επίσκεψη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος, όπου μετά την ξενάγηση στους χώρους της Θεολογικής Σχολής είχε συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως επίσης και με εκπροσώπους της Ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία. Έναυσμα για αναγωγή ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την λειτουργία της Θεολογικής σχολής, καθώς και ζητήματα για τα δικαιώματα των Ελληνικών μειονοτικών ομάδων της Τουρκίας ήταν οι επισκέψεις σε Αγία Σοφία και Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στο πλαίσιο αυτών των ζητημάτων, ο Πρόεδρος Ερντογάν, έκανε μια άμεση σύνδεση με την Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης λέγοντας “πως δεν τίθεται διμερές θέμα διαπραγμάτευσης το πώς διαχειρίζεται το κάθε κράτος τις μειονότητες της”. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας απάντησε πως όσον αφορά το θέμα των Μουσουλμάνων της Θράκης, “το Ελληνικό κράτος δεν έχει να κάνει με μειονότητα αλλά με Έλληνες πολίτες”. Σε γενικό πλαίσιο και οι δύο ηγέτες ζήτησαν αναφορά για τις ανάλογες πληθυσμιακές ομάδες εκατέρωθεν. 

Στα «βαριά ζητήματα» των διακρατικών σχέσεων Ελλάδος – Τουρκίας ο εγχώριος και διεθνής τύπος αναφέρει πως οι δύο πλευρές προσπάθησαν να δώσουν ένα θετικό πρόσημο αναπροσαρμογής και επανεξέτασης των ζητημάτων μεταξύ των δύο κρατών και να αφήσουν πίσω τους την πρόσφατη περίοδο κρίσεων και παραβιάσεων. Όπως είναι φυσικό, εύρος πρόσφορου εδάφους δεν υπάρχει, ώστε να υπάρξει ένας εύλογος διάλογος αλληλοκατανόησης. Ζητήματα όπως οι εναέριες παραβιάσεις, τα θαλάσσια χωρικά ύδατα, η υπόθεση των οκτώ, η πρόσφατη περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η Κυπριακή Α.Ο.Ζ και η επιθετική πολιτική της Τουρκίας δε δίνουν περιθώρια ανάπτυξης καλών σχέσεων.

Όμως, οι δύο ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά πως χρειάζονται ο ένας τον άλλον, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τόσο ενδογενούς όσο και εξωγενούς παράγοντα. Από Ελληνικής πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να φέρει την βάση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε ένα πλαίσιο διεθνούς δικαίου και καλής γειτνίασης, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει καλά πως εάν αναπτύξει ένα νέο κύμα καλών σχέσεων με την Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει έναν σύμμαχο όσον αφορά την συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία. Στο τελικό στάδιο της συνάντησης των δύο ηγετών, την συνέντευξη τύπου που παρέδωσαν, ανέφεραν πως θα υπάρξει νέος κύκλος συναντήσεων όπου θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής.

Ανδρέας Παπαϊωσήφ
Είναι 23 ετών και απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου της κατεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών. Οι Διεθνείς Σχέσεις για αυτόν αποτελούν ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι της ζωής του, καθώς έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια, ημερίδες και προσομοιώσεις επάνω στο αντικείμενο. Ο λόγος που επιχειρεί να αρθρογραφήσει είναι η διάθεση του να μοιραστεί αυτό το πάθος για γνώση περί Διεθνών Σχέσεων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ